Správy

Aký bude osud kameňolomu v Devíne? Štátny podnik ho chce prenajať súkromníkovi

Slovenský vodohospodársky podnik plánuje prenajať kameňolom v bratislavskom Devíne, súťaž vyhlásil na konci júla. Dôvodom má byť strata, v ktorej skončil kameňolom niekoľko rokov po sebe. Za prvých päť mesiacov tohto roka ide o stratu vyše 200-tisíc eur, vlani to bolo 430-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Aký bude osud kameňolomu v Devíne? Štátny podnik ho chce prenajať súkromníkovi
Zdroj: TASR

Na plány upozornil ako prvý web biztweet.eu, ktorý na základe listu od zamestnancov naznačil, že by mohlo ísť o účelový ekonomický prenájom. SVP to odmieta a takéto tvrdenia označil za účelové špekulácie.

„Dôvodom pre toto rozhodnutie je predovšetkým opakovaná a dlhodobá vysoká strata prevádzky kameňolomu. Ekonomická strata je dôsledkom nízkeho záujmu o kameň a zastaranej neefektívnej technológie s vysokými nákladmi,“ povedal hovorca SVP Ľuboš Krno. Na modernizáciu, ktorá by mohla situáciu kameňolomu zlepšiť, podľa jeho slov podnik nemá peniaze. Pripomenul, že kameňolom nikdy nebol a ani nie je hlavnou činnosťou SVP. Tým je protipovodňová ochrana a údržba vodohospodárskeho majetku štátu.

Rozhodnutiu prenajať kameňolom malo predchádzať zriadenie pracovnej skupiny vrátane zástupcov envirorezortu. „Tá po dôkladnom posúdení odporučila danú nepriaznivú ekonomickú situáciu riešiť práve prenájmom kameňolomu a všetkého súvisiaceho technologického zariadenia inej banskej organizácii, ktorá bude uskutočňovať všetky potrebné investície a znášať náklady na dobývací priestor,“ uviedol Krno.

Prípadní záujemcovia o prenájom kameňolomu musia podľa jeho slov spĺňať náročné podmienky, vrátane renomovanosti a skúseností. Budúci nájomca musí zároveň garantovať, že súčasní zamestnanci kameňolomu neprídu o prácu. Nájomné sa má odvíjať od množstva vydobytého nerastu, minimálne však má byť vo výške 8833 eur bez DPH mesačne.

Zároveň má dodávať SVP granodiorit ťažený v kameňolome v množstve najmenej 12.500 ton ročne. „Ochrana verejného záujmu bude zabezpečená zmluvným oprávnením SVP na neobmedzený odber požadovaného kameňa z dobývacieho priestoru v prípade povodní alebo iných mimoriadnych udalostí,“ doplnil Krno,

Tvrdenie, že údajným dôvodom ekonomického prenájmu má byť plánovaná výstavba rýchlostných ciest, označil za obyčajnú účelovú špekuláciu.

„SVP, š.p., nepozná žiadne konkrétne a preukázateľné zámery, ktoré by nasvedčovali tomuto tvrdeniu. Ako vieme, o zhotoviteľovi obchvatu Bratislavy ešte nie je rozhodnuté a informácie majú byť známe až koncom tohto roka, pričom vôbec nie je isté, či by dodávateľ stavby odoberal kameň z kameňolomu Devín. To všetko sú len špekulácie ľudí, ktorí sa možno obávajú o svoju prácu, ale ako som už zdôraznil, úspešný nájomca bude musieť v zmysle zmluvy prevziať do radov svojich zamestnancov aj súčasných pracovníkov kameňolomu,“ zhrnul Krno.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM