Nina Táborská Samospráva

Aktivisti varujú: Plánovaná výstavba Pod záhradami predstavuje potenciálne hrozby

Výrub stromov, málo slnka, prach, hluk, spodná voda... Plánovaný projekt má údajne veľa nedostatkov. Upozornili na to členovia Združenia za vytvorenie parku Pod záhradami i poslanci dúbravského miestneho zastupiteľstva, ktorí žiadajú, aby boli dopady výstavby riadne prešetrené.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti varujú: Plánovaná výstavba Pod záhradami predstavuje potenciálne hrozby
Zdroj: TASR

Aktivisti vytýkajú plánovanému projektu napríklad rozsah výstavby bytového domu. „Má osem podlaží, čo nie je v súlade s platným územným plánom, ktorý pre danú lokalitu počíta s malopodlažnou výstavbou,“ uviedla Lucia Toperczerová zo Združenia za vytvorenie parku Pod záhradami.

Minimum slnka denne

„V súvislosti s mohutnosťou projektu sa obmedzí množstvo slnečného svetla v bytoch v okolí plánovanej výstavby, v niektorých prípadoch klesne z celodenného svetla až na zákonom stanovené minimum jeden a pol hodiny slnka denne,“ uviedla do problematiky Toperczerová.

Ďalšie problémy predstavuje výrub stromov, zvýšenie hluku aj prašnosti a v neposlednom rade aktivisti namietajú, že výstavba zhorší stav s vyvieraním spodnej vody v lokalite.

„Už po vybudovaní bytového domu Koprivnica sa objavili a stále objavujú problémy s vytápaním suterénu bytového domu i pivníc okolitých rodinných domov,“ spresnila Toperczerová.

Dopravná záťaž

Poslankyňa miestneho zastupiteľstva v Dúbravke Marta Čarnogurská poukázala zase na neúmerné zvýšenie dopravnej záťaže v lokalite a problém statického parkovania.

„Plánovaný zámer napríklad nezohľadňuje skutočnosť, že v blízkom okolí sa má vybudovať na základe už vydaných rozhodnutí viac ako 250 parkovacích miest,“ uviedla Čarnogurská.

Projekt výstavby polyfunkčného objektu v lokalite Pod záhradami je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvom na životné prostredie. Do 26. septembra je možné projekt pripomienkovať.

Ako uviedla Toperczerová, „vieme, že už tak urobili mnohí obyvatelia z okolia samostatne, my sami sme za združenie sformulovali písomné stanovisko.“

Požiadavky aktivistov

Aktivisti s podporou podpredsedu Bratislavského samosprávneho kraja a kandidáta na starostu Dúbravky Martina Zaťoviča žiadajú, aby Okresný úrad Bratislava a jeho odbor starostlivosti o životné prostredie posudzoval zámer výstavby v zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

„To by znamenalo, že predkladateľ zámeru sa bude musieť dôsledne vysporiadať so vznesenými pripomienkami, okrem iného bude musieť urobiť k jednotlivým pripomienkam nezávislé odborné posudky,“ vysvetlil Zaťovič.

Poslanec miestneho zastupiteľstva v Dúbravke Juraj Káčer spolu s aktivistami verí, že aj na základe tohto posúdenia predkladateľ projektu polyfunkčného objektu zmení svoj pôvodný návrh a zníži počet plánovaných bytových jednotiek.

Bytový komplex s parkom

V lokalite Pod záhradami bude investor, spoločnosť ZIPP Bratislava stavať na základe výmeny pozemkov, keď lokalitu v Dúbravke získal za plochu parčíka na Belopotockého ulici v Starom Meste, kde chcel postaviť polyfunkčný objekt.

Zámenu schválilo na začiatku marca bratislavské mestské zastupiteľstvo.

ZIPP BRATISLAVA by okrem výstavby nového objektu v Dúbravke mal vytvoriť aj oddychový priestor s rozsiahlymi zelenými plochami. Do revitalizácie dúbravských pozemkov by mala firma investovať aspoň 100-tisíc eur, pričom do sumy si nemôže započítať náklady, ktoré vynaloží na náhradnú výsadbu.

Najneskôr do konca roka 2017 by potom mala park bezodplatne previesť do majetku hlavného mesta, ktoré ho zverí do správy mestskej časti. Ak investor záväzok nedodrží, mesto bude môcť od zámennej zmluvy odstúpiť alebo si uplatniť pokutu vo výške 950 300 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM