Aktualizované Alexandra Húsková Samospráva

Aktivisti v Ružinove nechcú stáť za zavretými dverami. Otvorenie dverí má však aj pravidlá

Rokovanie MiZ v Ružinove začalo diskusiou o súčasnom rokovacom poriadku, ktorý je podľa starostu aj poslancov nedokonalý a v niektorých pravidlách si odporuje. Pri diskusii sa otvorila aj téma samotných rokovacích poriadkov komisií a účasti verejnosti na zasadaniach komisií.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti v Ružinove nechcú stáť za zavretými dverami. Otvorenie dverí má však aj pravidlá
Zdroj: Dnes24.sk

Zasadania komisií boli preberané aj pri dlhej rozprave v neskorých nočných hodinách, kedy sa dostal na radu bod o voľbe členov komisií z rád neposlancov, resp. občanov.

Vystúpil aj nespokojný občan : „Ak rokovací poriadok nešpecifikuje rokovanie ako tajné, je verejné. Je to v súlade s princípmi otvorenej samosprávy, ku ktorým sa tento úrad hlási,“ odznelo v diskusnom príspevku.

Starosta Dušan Pekár uviedol, že o členstvo v komisiách bol veľký záujem obyvateľov, žiadosti začali chodiť ešte pred zverejnením výzvy, dokopy prišlo na miestny úrad 70 žiadostí.

Poslanci vo viac ako hodinovej rozprave kritizovali neexistenciu metodiky výberu, padli aj rôzne názory na prítomnosť občanov na komisiách. Diskutovalo sa aj o odmenách „nečlenov“ a ich hlasovacích právach.

Počas celého rokovania boli v sále prítomní občianski aktivisti, ktorí mali záujem o členstvo v komisiách. K tomuto bodu ich v diskusii vystúpilo päť. Vo svojich príspevkoch vyjadrovali aj takéto postoje : “nechcem stáť za zavretými dverami,“ či otázky „sme druhoradí občania?“, dokonca padli aj ostré slová o porušovaní ústavy.

Poslanci sa po viacerých neúspešných hlasovaniach zhodli na vytvorení pracovnej skupiny. Zložená bude zo zástupcov poslaneckých klubov a v spolupráci s miestnym úradom pripraví rámcový návrh rokovacieho poriadku, so zreteľom na riadne členstvo občanov – neposlancov v komisiách MiZ. Na utorkovom zastupiteľstve poslanci zvolili za členov komisií len občanov, ktorí boli komisiami prerokovaní. Z aktivistov neprešiel hlasovaním ani jeden.

Komisie sú zriaďované obecným zastupiteľstvom ako poradné orgány. Ich zloženie a úlohy vymedzuje zastupiteľstvo. Ďalej môže byť členstvo v komisii upravené aj všeobecne záväzným nariadením obce (VZN), ako napríklad členstvo v ružinovskej grantovej komisii – kde VZN hovorí len o členstve poslancov. Výstupy z rokovania komisií majú pre zastupiteľstvo odporúčací charakter .

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM