Rôzne

AKO VYZERÁ DEŇ bratislavského cyklokuriéra: Okrem zásielky roznášajú aj úsmev

Cyklistický kuriér je ekologické a rýchle riešenie aj v tej najhustejšej premávke. Viete, čo všetko roznášajú a s akými situáciami sa dennodenne stretávajú?

Ilustračný obrázok k článku AKO VYZERÁ DEŇ bratislavského cyklokuriéra: Okrem zásielky roznášajú aj úsmev
4
Galéria
Zdroj: FB Švihaj Šuhaj

Zrejme väčšina Bratislavčanov dobre pozná kuriérsku službu na bicykloch Švihaj Šuhaj. Chlapci v žltých tričkách brázdia ulice hlavného mesta a prinášajú svojim zákazníkom najrôznejšie zásielky. Chcete vedieť o ich práci viac? Redakcia Bratislava24.sk vám to prezradí.

Rýchlo a ekologicky

Ako sme už spomenuli, hlavnými pozitívami cyklokuriérov sú rýchlosť a ekologickosť. Na bicykli v teréne strávia denne v priemere asi 9 hodín. Pole ich pôsobnosti však zahŕňa len širšie centrum Bratislavy. Najviac zachádzajú do Ružinova po Bajkalskú a Nového Mesta po Polus a Lake Side Park. Taktiež obsluhujú aj okrajové časti Petržalky. „Zóna je prispôsobená tomu, aby sa všetko dalo stihnúť v expresných časoch – do dvoch hodín alebo skôr. Musí to byť ekonomicky zmysluplné, čiže, aby bol dostatok zákaziek na danej ploche, aby šuhaj nemal prestoje,“ vysvetlil cyklokuriér Michal.

Čo všetko kuriéri roznášajú? Od obálok po sudy s pivom, termoboxy plné jedla, televízory, obchodnú korešpondenciu, fľaše alko aj nealko, kytice a mnoho iného. „Čokoľvek, čo sa zmestí do cyklobatoha, a ak sa nezmestí, tak sa zmestí na nákladný bicykel,“ doplnil Michal.

Šuhaji na bicykloch by rozhodne privítali vznik nových cyklotrás. Takisto by prijali, keby sa sprejazdnili aj tie existujúce. „Darmo je niečo namaľované na vozovke, ak tá vozovka je samá jama a musíme jazdiť ďaleko od krajnice mimo vyznačenej trasy,“ posťažoval sa šuhaj Michal.

Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Veselé zásielky

Cyklokuriér Michal sa s nami podelil aj o úsmevné príhody, ktoré zažívajú pri svojej práci. „Máme radi zábavné zásielky, ako z prvého na štvrté poschodie tej istej budovy alebo, keď nás firma poprosí kúpiť a priniesť šesť roliek trojvrstvového toaletného papieru. Milé tiež bolo, keď vedľa mňa spomalilo reklamné auto energetického nápoja a za jazdy mi jeden z nich dali.“

Ich práca však nie je vždy len zábava. Najnáročnejšie je to podľa nich vtedy, keď je teplota tesne nad nulou a ešte k tomu aj prší. Celí premočení a s topánkami plnými vody by vtedy vymenili dážď aj za treskúci mráz.

Napriek tomu sa každý deň snažia zákazníkom doručiť aj niečo navyše. „Úsmev – to je to, čo každý správny šuhaj svojmu adresátovi okrem zásielky prinesie,“ povedal Michal, ktorého obľúbenou lokalitou je Sad Janka Kráľa a Starý most.

Kuriérom na bicykli sa môžete stať aj vy. Stačí, ak sa ozvete cyklokuriérom zo Švihaj Šuhaj, pošlete váš životopis a oni vás zavolajú na skúšobnú jazdu. Musíte však poznať mesto, vedieť jazdiť v premávke a mať dobrú orientáciu.

Švihaj Šuhaj
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM