Nina Táborská Rôzne

Ako vyzerá cyklopodpora v Bratislave? Jazda mestom aj jedinečná akrobatická šou

Asi 40-členná posádka nadšených cyklistov na čele s popredným svetovým jazdcom Filipom Polcom sa včera vybrala na jazdu Bratislavou, s cieľom podporiť cyklodopravu v hlavnom meste. Po príchode na nich čakal špeciálny akrobatický program majstra sveta v triale. Ak ste ho nestihli, pozrite si video.

Ilustračný obrázok k článku Ako vyzerá cyklopodpora v Bratislave? Jazda mestom aj jedinečná akrobatická šou
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Včera podvečer odštartovala z Jarabinkovej ulice približne 40-členná posádka nadšených cyklistov na čele s popredným svetovým jazdcom Filipom Polcom. Prvý ročník podujatia Bike your city zameraného na podporu cyklistickej dopravy v hlavnom meste mal predovšetkým poukázať na dôležitosť zdravého a ekologického spôsobu dopravy.

Celý cyklistický pelotón, ktorého sa zúčastnili aj známe tváre zo Švihaj Šuhaj a Cyklokoalície, absolvovali približne hodinovú jazdu mestom, ktorá smerovala na Prístavný most, popri Dunaji k Mostu SNP a späť na Jarabinkovú ulicu.

„Podporujeme takýto alternatívny spôsob dopravy aj u našich zamestnancov. Máme prístrešok pre 30 bicyklových státí a požičovňu siedmich bicyklov. Chceme sa podieľať tiež na cyklistickom značení v meste,“ uviedol Radovan Mihálek zo spoločnosti BBC 1 Plus, ktorá vlastní prvú zelenú certifikovanú budovu v hlavnom meste.

Zatiaľ čo si cyklisti užívali jazdu Bratislavou, na Jarabinkovej sa chystal program v podaní majstra sveta v triale Jána Kočiša, ktorý po príchode všetkých nadšencov cyklodopravy ukázal dychberúce akrobatické kúsky na svojom bicykli. Ako pre Bratislava24.sk uviedol Kočiš, trialu sa venuje už trinásť rokov.

„Veľmi sa mi páči myšlienka tejto akcie. Doba je dnes posunutá celkom inde, veľa mladých ľudí využíva predovšetkým autá a povedzme nie bicykle. Čo ma mrzí, nakoľko ja mam práve k bicyklovaniu pozitívny vzťah už od malička a dnešná mládež sedí viacmenej doma na počítači a venuje sa iným aktivitám ako pohybovým,“ uviedol ochotne pre Bratislava24.sk majster sveta v triale Kočiš.

„Aj preto som spoločne s Filipom Polcom dnes prišiel do Bratislavy, podporiť takúto akciu, s cieľom upovedomiť verejnosť, že sme tu pre nich a ten bicykel je dopravný prostriedok, ktorého sa netreba báť ale naopak využívať ho,“ dodal.

Súčasťou podujatia bola tiež videoprezentácia žijúcej slovenskej legendy v horskej cyklistike a svetového zjazdára Filipa Polca. Podujatie malo pod palcom známe občianske združenie Cyklokoalícia v spolupráci so spoločnosťou BBC 1 Plus a mestom Bratislava.

„Vždy keď som v Bratislave a vidím všetky tie dopravné zápchy tak si poviem, že byť Bratislavčan jazdím na bicykli. Aj dnes som sa bál, že pre dopravnú nehodu nestihnem túto akciu,“ dodal na záver Ján Kočiš.

Trial show Jána Kočiša na Bike your city v Bratislave
1
Galéria
Bike your city v Bratislave
5
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM