Rôzne

Ako ste hlasovali? Väčšina z vás by nasadla na bicykel aj každý deň, ak by bolo v meste viac cyklotrás

Ísť do práce na bicykli môže, no aj nemusí, byť pôžitok. Zhodli ste sa na tom, že Bratislave chýba viac kilometrov cyklotrás a zamestnávatelia cyklistom v ústrety príliš nevychádzajú.

Ilustračný obrázok k článku Ako ste hlasovali? Väčšina z vás by nasadla na bicykel aj každý deň, ak by bolo v meste viac cyklotrás
5
Galéria
Zdroj: TASR

Aj prezident Andrej Kiska sa dnes pripojil k celoslovenskej kampani Do práce na bicykli. „Keď hovoríme o cyklistike, hovoríme nielen o ochrane životného prostredia, ale aj o zdravom životnom štýle. Máme sedavé zamestnania, veľa stresu. Vyvetrať sa ráno, keď je krásne počasie, je úžasný zážitok,“ uviedol prezident.

Prezident má pravdu. To je jasné. Háčik je však v tom, že na bicykli sa pohodlne dostanete iba na niektoré miesta v Bratislave. Ešte stále chýba uspokojivá sieť cyklotrás, ktoré by ľuďom uľahčili rozhodnutie, či sa vybrať do práce autom alebo ekologickejšie – dvojkolesovým dopravným prostriedkom. „Aby sme mohli nahradiť autá, ešte nám chýba dosť. Tu na Banskobystrickej ulici je už vybudovaný cyklistický chodník, ale množstvo ulíc Bratislavy ešte nie je pre nás cyklistov jednoducho pripravených,“ upozornila aj hlava štátu.

Viac cyklotrás

V našom hlasovaní ste sa aj vy jednoznačne zhodli na tom, že mesto v počte kilometrov cyklotrás výrazne zaostáva za inými metropolami. Takmer 70 percent z vás by si prialo viac cyklotrás a ich väčšiu bezpečnosť.

„Na to, aby som sa vybrala do práce na bicykli, by museli byť cyklotrasy bezpečnejšie. Prestala som bicyklovať kvôli bezohľadným vodičom. Jednoducho sa bojím ísť s bicyklom na cestu,“ myslí si Ajka.

Pridáva sa k nej aj Katarína: „Keby cyklotrasy mali viac ako 5 m a neboli rozčlenené. Chýba lepšie prepracovaná sieť cyklotrás.“ Rovnako ako jej, aj Veronike chýba bezpečná cesta na trase do práce. „Bojím sa v Bratislave v dopravnej špičke ísť na bicykli…,“ zverila sa na facebookovej stránke Bratislava24.sk.

„Cyklotrasy, cyklotrasy, cyklotrasy. A nie tie namaľované šípky na cestách,“ myslí si Patrik.

Sprchy a parkovanie

Približne 10 percent z vás od cesty do práce na bicykli odrádza smog v blízkosti ciest a tiež nemožnosť osprchovať sa v práci a bezpečne zaparkovať svoj bicykel.

„Často chýba ústretovosť zamestnávateľov. Je potrebné, aby ponúkli ľuďom úschovne, sprchy a šatne, úplne bežnú vec v iných krajinách,“ píše Paťo.

Optimisticky sa na vec pozerá M. Van Eck. „Som rodený Bratislavčan, nevlastním a asi ani nikdy nebudem majiteľom auta. V Bratislave auto naozaj nepotrebujem. Všade peši alebo bike. Bratislava je totiž mini mestečko. A odmietam ,,LOVIŤ“ parkovacie miesta," napísal Van Eck na facebook Bratislava24.sk.

Do práce na bicykli
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM