Nikola Richterová Hokej

Ako sa darilo brankárom Slovana v minulosti? Zostavili sme rebríček najlepších gólmanov posledných rokov

Slovan Bratislava vystriedal v poslednom období na brankárskom poste množstvo hráčov. Ak sa pozrieme na gólmanov, ktorí hrali za belasých v posledných rokoch, vidíme, že Slovanisti sa mohli vždy spoľahnúť na kvalitu v zadných radoch. Prinášame vám rebríček najúspešnejších brankárov posledných rokov.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa darilo brankárom Slovana v minulosti? Zostavili sme rebríček najlepších gólmanov posledných rokov
Zdroj: TASR

5. Branislav Konrád

Konráda si fanúšikovia Slovana isto pamätajú najmä z poslednej sezóny Slovana v domácej extralige. V nej bratislavský celok oslavoval majstrovský titul ešte predtým, než odišiel do Kontinentálnej hokejovej ligy. Gólman pôvodom z Nitry mal v Bratislave veľmi náročnú úlohu, keď po odchode domáceho miláčika tribún Sasu Hoviho, musel jeho miesto nahradiť práve on.

Brankár prechádzal v tíme z hlavného mesta rôznymi etapami. Sezóny, ktoré odohral Slovan na štadióne v Ružinove boli preňho veľmi ťažké najmä z dôvodu, že fanúšikovia vyčítali prehry práve jemu. Hoci boli fanúšikovia voči jeho zručnostiam kritickí, Konrád im nakoniec zavrel ústa a v sezóne 2011/12 sa tešil zo zdvíhania trofeje nad hlavu.

4. Johan Backlund

Pred treťou sezónou boli priaznivci Slovana prekvapení, keď vedenie klubu oznámilo, že do svojich radov prijali novú oporu zo Švédska. Hoci Backlunda nikto predtým nepoznal, svoje miesto si u belasých našiel celkom rýchlo. Svojimi výkonmi si dokonca získal post gólmanskej jednotky, aj vďaka tomu, že Jara Janusa nezastihla táto sezóna v najlepšej forme.

Hoci Backlund robí, čo môže, má zrejme smolu, že sa objavil u Slovanistov práve v čase, keď má klub existenčné problémy. To, čo dokázal Švéd je však niečo nevídané. Napriek tomu, že belasí ťahali šnúru prehraných zápasov, Backlunda niekoľkokrát v tejto sezóne vyhlásili za najlepšieho brankára týždňa. Bohvie, ako by teda vyzerali zápasy Slovana, keby nemali v bráne takú oporu, akou je práve Johan Backlund.

3. Jaroslav Janus

Hoci súčasná sezóna Janusovi až tak nevyšla a momentálne je už hráčom Sparty Praha, v našom rebríčku obsadil bronzovú priečku najmä vďaka jeho famóznym výkonom počas prvých dvoch sezón Kontinentálnej hokejovej ligy. Fanúšikovia sa po angažovaní gólmana pred štartom v ruskej nadnárodnej súťaži tešili. Janusa poznali priaznivci najmä vďaka jeho skvelému výkonu na MS do 20 rokov v roku 2009.

Očakávania fanúšikov brankár naplnil a najmä v prvej sezóne KHL vyhrával Slovan práve vďaka jeho čarovaniu v bráne. Janus sa stal pre ruské superhviezdy postrachom, aj vďaka jeho umeniu sa mohol Slovan tešiť napríklad z víťazstva nad Magnitogorskom, Kazaňou, Petrohradom, či Omskom.

2. Pavol Rybár

Rybár zažil s extraligovým Slovanom dokopy tri tituly. Hoci to nemal v klube z hlavného mesta vždy jednoduché, svoju kvalitu dokázal ukázať vždy, keď to bolo potrebné. Fanúšikovia brankára zbožňovali. Pavol bol totiž jednoznačne talent, ktorý momentálne ukazuje aj na poste trénera gólmanov.

Okrem zápasov s orlom na hrudi boli pre Slovanistov pamätné aj tie stretnutia, kedy hrával Rybár za mužstvo HK 36 Skalica. Na gólmanovi si v tých časoch belasí neraz vylámali zuby. Nezabudnuteľné je pre Pavla isto aj siedme stretnutie semifinále sezóny 2008/09 medzi Slovanom a Skalicou, kde vyhrali Záhoráci po predĺžení a šokujúco postúpili cez favorita do finále.

1. Sasu Hovi

Fínskeho brankára hokejovým priaznivcom v hlavnom meste jednoznačne netreba predstavovať. To, čo dokázal blonďatý Fín v Slovane, tak jednoducho už niekto nenapodobní. Sasu Hovi začal hrať za belasých v sezóne 2006/07, hoci Hoviho predtým nikto nepoznal, v hlavnom meste vypuklo neskôr okolo jeho osoby absolútne šialenstvo.

Sasu Hovi si so svojimi famóznymi zákrokmi vychytal pozíciu celebrity. Brankár vystupoval napríklad aj v televíznom seriály a bol hosťom mnohých televíznych a rádiových relácií. So Slovanom vyhral titul dvakrát po sebe a belasí boli počas dvoch majstrovských rokov aj vďaka nemu absolútne neporaziteľnými.

Hovi sa stal vôbec prvým gólmanom v slovenskej extralige, ktorý strelil gól. Bol absolútnym špecialistom na samostatné nájazdy a povestnou bola najmä jeho nepretržitá komunikácia s publikom. Akonáhle začali fanúšikovia zvolávať jeho meno, Fín nemal problém odkývať späť aj počas hry. Na brankára, akým bol v Slovane Sasu Hovi bude bratislavské hokejové publikum ešte dlho spomínať.

5 najlepších brankárov Slovana posledných sezón
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM