KAW Kultúra Správy

Ako sa bývalo v Bratislave medzi dvoma vojnami? Išlo najmä o účel a hygienu

Kreslá, stolíky, skrine, taburetky. Niektoré z nich by sme brali aj teraz. Ich podobu v z 20. a 30. rokov minulého storočia môžete obdivovať v SNM.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa bývalo v Bratislave medzi dvoma vojnami? Išlo najmä o účel a hygienu
9
Galéria
Zdroj: TASR

Mnohí z nás nedajú dopustiť na škandinávsky dizajn, ktorý sa po nežnej revolúcii dostal do našich domovov. Musíte však uznať, že v časoch minulých nábytok viac „voňal“ teplom domova.

Praktickosť moderných tvarov

Tvary stoličiek či kresiel, ktoré si kupovali Bratislavčania v období medzi dvomi vojnami, by aj dnes vynikli v ľubovoľnom modernom interiéry. V spomínanom období musel však nábytok spĺňať najmä požiadavky účelovosti. Do popredia sa dostala praktickosť a primeranosť k vtedajším bytom.

Československí výrobcovia medzi vojnami dokázali konkurovať aj zahraničiu. Boli úspešní najmä vo výrobe nábytku, skla a kovového stolového riadu. Veľké firmy sa nechali inšpirovať vtedajšími šikovnými dizajnérmi. Moderné tvary bolo badať vo výrobkoch Sandriku Dolné Hámre aj pri produktoch mnohých nábytkárskych firiem.

Zdroj: TASR

Bratislavská inšpirácia

V Bratislave v roku 1928 z iniciatívy Jozefa Vydru s podporou Obchodnej a priemyselnej komory vznikla Škola umeleckých remesiel. Tá v medzivojnovom období patrila k najmodernejším školám v oblasti úžitkových výtvarných disciplín v Európe. Spájala manuálnu zručnosť a výtvarné schopnosti študentov. Snažila sa do modernej tvorby začleniť aj živé tradície domácich ľudových remesiel.

Na škole vyučovali výtvarní umelci ako Ľudovít Fulla či Mikuláš Galanda. Žiaci sa snažili navrhovať typizovaný nábytok jednoduchej konštrukcie, svietidlá či rôzne kovové predmety. Úroveň slovenského priemyslu však často neumožnila praktickú realizáciu návrhov vo výrobe.

Spolupracovať s praxou sa najviac darilo oddeleniu typografie a úžitkovej grafiky. Vytvorilo reklamné materiály pre firmy Sandrik, Schicht, Baťa a podobne.

Bývanie všedného dňa

V praktických návrhoch Slovensko inšpiroval najmä český dizajn. Napríklad nakreslený ceruzkou dizajnéra Jana Vaněka. V medzivojnových časoch, keď bol na vrchole svojej tvorby, sa menila kultúra bývania. Bol doslova priekopníkom v novom bývaní všedného dňa.

Exkluzívne dizajnérske nábytkové zostavy tohto umelca si práve teraz môžete pozrieť v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Prenesú vás do atmosféry „prvorepublikového“ bývania, inšpirujú originalitou dobovej bytovej reklamy, kvalitou a nadčasovosťou. Výstava potrvá do 2. apríla 2017.

Čítajte aj: OBRAZOM: Rozprávková jeseň. Nielen developeri, ale aj príroda mení tvár Bratislavy

Bývanie v minulosti
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM