Nina Táborská Rôzne

Aj jedna vec pridaná k vášmu nákupu môže pomôcť ľuďom v núdzi. Bratislavčania sa môžu zapojiť do dobrej veci

Slovenský Červený kríž organizuje už 2. ročník charitatívnej zbierky potravín. Už tento piatok sa uskutoční potravinová zbierka pre ľudí v núdzi „Pomáhame potravinami“, ktorú bude realizovať všetkých 38 územných spolkov Slovenského Červeného kríža v predajniach Kauflandu aj v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Aj jedna vec pridaná k vášmu nákupu môže pomôcť ľuďom v núdzi. Bratislavčania sa môžu zapojiť do dobrej veci
Zdroj: TASR

V tento deň od 8:00 do 20:00 hod. budú dobrovoľníci SČK prítomní v obchodných domoch Kaufland, kde budete môcť pridať niektorú z vybraných potravín k svojmu nákupu a po zaplatení ju odovzdať dobrovoľníkom. Pomôžete tak ľuďom v núdzi. Bratislava24.sk o tom informovala Andrea Devánová z Neuropea.

Viac ako štyri stovky dobrovoľníkov budú oslovovať nakupujúcich v obchodných domoch Kaufland a zabezpečovať zbieranie, triedenie, balenie a následne aj distribúciu vyzbieraných potravín.

„V minulom roku sa podarilo vyzbierať 26 ton potravín, ktoré pomohli 1 751 rodinám alebo priamym príjemcom potravinovej pomoci. Toto číslo prekonalo naše očakávania, ale verím, že v tomto roku sa nám ho vďaka dobrým ľuďom a podpore dobrovoľníkov podarí zopakovať,“ uviedol hovorca Kauflandu Martin Gärtner.

Spoločnosť Kaufland je partnerom Slovenského Červeného kríža už druhý rok.

Ak chcete pomôcť i vy: Odporúčajú sa predovšetkým trvanlivé konzervované potraviny – zeleninové, ovocné či mäsové konzervy, múka, ryža, pochutiny, soľ, cukor, med, čaj, mlieko, sušienky a iné.

K vyzbieraným potravinám Kaufland poskytne aj ďalšiu potravinovú pomoc. Viac ako 10 ton potravín v 600 potravinových balíkoch. Tie odovzdajú dobrovoľníci SČK rodinám v hmotnej a sociálnej núdzi po celom Slovensku. Pôjde najmä o mnohopočetné rodiny, sociálne slabších občanov, seniorov, či iných ľudí, ktorí sa, často nie vlastným pričinením, ocitli v sociálnej núdzi. Každá rodina si bude môcť pripraviť z tohto balíka niekoľko plnohodnotných teplých jedál.

Prečítajte si tiež: Mestu pomáhajú tí, ktorí sami potrebujú pomoc. Ľudia bez domova to robia pre nás, čo môžeme urobiť my pre nich?

Slovenský Červený kríž má v organizovaní charitatívnych potravinových zbierok dlhoročnú tradíciu. Ich korene siahajú až do krízových 30. rokov dvadsiateho storočia, kedy reagoval na potreby spoločnosti a zriaďoval vývarovne polievok, či zabezpečoval distribúciu potravín do chudobnejších regiónov.

„Chronický hlad sa, bohužiaľ, netýka iba rozvojových krajín, ale aj európskeho regiónu, vrátane Slovenska. Množstvo distribuovaných potravín pre ľudí v núdzi, ktorých počet v Európe presiahol hranicu troch miliónov, sa v dôsledku ekonomickej krízy zvýšil až o 75 percent,“ vysvetlila narastajúci význam potravinovej pomoci koordinátorka projektu Slovenského Červeného kríža Zdenka Alföldiová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM