Rôzne

Agresívny šofér MHD, ktorý napadol vodiča, prišiel o prácu a hrozia mu tri roky

V posledných dňoch sa na sociálnej sieti objavilo niekoľko sťažností Bratislavčanov na vodičov MHD. Ako situácie rieši Dopravný podnik?

Ilustračný obrázok k článku Agresívny šofér MHD, ktorý napadol vodiča, prišiel o prácu a hrozia mu tri roky
Zdroj: TASR

Dopravné situácie na cestách nás často dokážu vytočiť tak veľmi, že sa neovládneme a za volantom si nahlas zanadávame. V súkromí vlastného automobilu si to dovoliť môžete, no iné je, keď ste šoférom mestskej hromadnej dopravy. Nielenže by si takýto šofér mal dávať pozor na slovník, mal by dodržiavať aj isté pravidlá.

Agresívny šofér

Začiatkom septembra vytlačil vodič MHD vodiča osobného automobilu do protismeru, neskôr ho vo vozidle MHD napadol. Stalo sa tak v blízkosti bratislavskej Autobusovej stanice Mlynské Nivy.

Keď autobus zastavil na zastávke MHD, vodič nastúpil a žiadal vysvetlenie. Agresívny 59-ročný vodič autobusu mu situáciu vysvetlil po svojom, a to niekoľkými údermi kovovou násadou na škrabku na okná. Údermi do viacerých častí tela mu spôsobil pomliaždenie a tržné rany, ktoré si podľa hovorcu KR PZ v Bratislave Michala Szeiffa vyžiadali lekárske ošetrenie. Agresívnemu vodičovi hrozí za napadnutie trest odňatia slobody až na tri roky.

Hovorkyňa Dopravného podniku Adriana Volfová nás informovala, že DPB, a. s. už ukončil s vodičom pracovný pomer.

„Vodiči sa vždy podrobujú na návrh zamestnávateľa aj mimoriadnym psychologickým vyšetreniam po zavinení alebo spoluzavinení dopravnej nehody, taktiež ak je podozrenie z poklesu psychickej spôsobilosti a následne sa podrobujú aj odbornej psychologickej poradenskej starostlivosti, napríklad po traumatizujúcej udalosti, taktiež pre zamestnancov vykazujúcich neprispôsobivé dopravné správanie,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Čítajte aj: Ako si poradiť s problémovými osobami v bratislavskej MHD

Poradenská starostlivosť DPB

Odbornú a psychologickú poradenskú starostlivosť poskytuje DPB, a. s. aj zamestnancom na vlastnú žiadosť. Počas pravidelného výcviku vodičov v podnikovej autoškole majú vodiči okrem iného simulované situácie v oblasti komunikácie s cestujúcimi, taktiež riešenie konfliktných situácií.

„Každý vodič má povinnosť postupovať v zmysle vnútropodnikových smerníc – dopravno-prevádzkových predpisov, kde sú uvedené postupy riešenia pre vodiča MHD v prípade vzniku konfliktnej situácie,“ doplnila hovorkyňa.

Z miesta činu ušiel

Pred pár dňami sa zase objavili fotky autobusu bratislavskej MHD, ktorý bokom vrazil do zaparkovaného auta a bez povšimnutia išiel ďalej. Cestujúca týmto autobusom časť vozidla odfotila a fotky zavesila na sociálnu sieť s textom:

Zdroj: Facebook

„Výchova vodičov MHD v DPB, a. s. k riadnemu výkonu práce je kontinuálny proces. Vodiči podstupujú psychologické vyšetrenie pri nástupe do práce a aj neskôr počas výkonu zamestnania v zmysle platnej legislatívy – Zákona o dráhach a Zákona o cestnej premávke,“ uviedla hovorkyňa DPB.

Martina bola napriek tomu svedkom situácie, kedy otecko s kočíkom nastúpil do autobusu dverami v zadnej časti vozidla, čo šoféra nahnevalo natoľko, že z kabíny vyšiel a mužovi s kočíkom poriadne vynadal. „Nadával mu do idiotov a prinútil ho z vozidla vystúpiť a nastúpiť prednými dverami,“ spomína Martina.

V prípade, že sa stanete svedkom podobnej situácie, môžete podať akýkoľvek podnet v sídle Dopravného podniku Bratislava na Olejkárskej ulici osobne, písomne na adresu DPB, a. s. alebo mailom. „Každý jeden podnet DPB, a. s. preverí všetkými dostupnými prostriedkami,“ uzavrela hovorkyňa.

Čítajte aj: OBRAZOM: Ako vyzerajú nehody električiek a autobusov v Bratislave

Ilustračný obrázok

Situácie v MHD
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM