Nina Táborská Rôzne

Adoptovať sa dnes dá už aj včela. Vďaka takémuto osvojeniu si budete môcť čaj stále osladiť medom

Ide o vzájomnú pomoc. Keď sú v ohrození včely, v ohrození sme aj my. A nejde len o med. Tretina jedla, ktoré denne konzumujeme závisí od opeľovačov. Včely majú ale vážny problém. Ničia ich pesticídy, extrémne výkyvy počasia, nedostatok stravy... Pomôcť má projekt adopcie včiel.

Ilustračný obrázok k článku Adoptovať sa dnes dá už aj včela. Vďaka takémuto osvojeniu si budete môcť čaj stále osladiť medom
Zdroj: TASR

Organizácie Greenpeace Slovensko a Živica prišli so zaujímavým projektom, do ktorého sa mohol zapojiť aj každý Bratislavčan. Spomenuté organizácie zaň dokonca získali aj ocenenie Fundraiser roka. Projekt vyvrcholí už tento týždeň osadením prvých mestských úľov.

Cieľom projektu Adoptuj si včelu bolo upozorniť na miznutie a úhyny včiel, ich význam pre človeka aj celý ekosystém, spropagovať včelárstvo a včelárov, ale aj podporiť návrat včiel do miest. O včely ľudstvo prichádza v dôsledku používania pesticídov v poľnohospodár­stve, klimatickej zmeny či chorôb, ktoré sú pre ne smrteľné.

Zachránte včelu, zachránite ekosystém

Ako Bratislava24.sk informovala Miroslava Ábelová z Greenpeace Slovensko, celkovo sa vyzbieralo viac ako 13-tisíc eur, uskutočnilo sa 1558 adopcií, zapojilo sa 1293 adoptívnych rodičov. Súčasťou boli desiatky prednášok o včelách, infostánky, včelia výstava či koncert českého speváka Davida Kollera za záchranu včiel.

Po takmer roku zbierania peňazí od prispievateľov začínajú organizácie s plnením toho, pre čo projekt spustili. S osádzaním úľov v slovenských mestách.

„Veľmi sa tešíme, že aj na Slovensku, podobne ako v veľkomestách vo svete, môže existovať úspešný projekt na záchranu mestských včiel. Chceme sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa doň zapojili, pretože len vďaka nim môžeme prispieť svojou troškou k záchrane včiel u nás. Privítaním včiel odovzdáme starostlivosť o ne do rúk miestnym organizáciám v dohodnutých lokalitách a ich včelárom,“ uviedla koordinátorka projektu Adoptuj si včelu Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.

Petra Ježeková zo Živice dodala: „Úle v každom z miest pokrstíme kvapkou mestského medu, aby sa včelám darilo a aby sa im podarilo do piatich rokov rozrásť z pôvodných dvoch na desať úľov v každom z miest.“

Princíp adopcie bol jednoduchý. Pre Bratislava24.sk ho priblížila koordinátorka kampane za záchranu včiel Miriam Rajterová: „Vďaka projektu Adoptuj si včelu mohli ľudia pomôcť finančne a teda si adoptovať larvičku, včeliu robotnicu, kráľovnú, roj či celý úľ v rozmedzí od jedného eura až po 250 eur.“ Ako ale dodala koordinátorka, „nie je dôležité koľko ľudia prispeli, pomohla každá jedna adopcia.“

Ide však len o symbolickú adopciu, kde sa vyzbierané financie použili na nákup včelstiev, zariadení pre včelárstvo, výbavu, a zaplatia sa nimi aj samotní včelári. Ide o včely medonosné, a teda ráta sa s produkciou medu.

Mestské včely v hlavnom meste

Aj Bratislava už má svoje mestské včely. Ako informuje Živica, v hlavnom meste organizácia nainštalovala doposiaľ dva úle. Jeden sa nachádza na streche Starej tržnice a ďalší vo Vodárenskej komunitnej záhrade. Práve tu sa môžu chodiť učiť o živote včiel aj deti z materských a základných škôl.

Takéto včely majú za úlohu opeľovať mestské rastliny a následne vyrábať netradičné druhy medu, napríklad gaštanový alebo dokonca mätový.

Mestské úle pomáhajú zvýšiť včeliu populáciu. Včely majú podľa Greenpeace v našom ekosystéme dôležité postavenie, treba ich preto chrániť a pomáhať tak nie len im, ale aj sebe.

Ďalšie úle budú nainštalované v Považskej Bystrici, Žiline, Lučenci a v Kežmarku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM