Tomáš Stupavský Kultúra

Absolventi banskobystrickej Akadémie umení vystavujú svoje diela na Bratislavskom hrade

Vo výstavných priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu si môžu návštevníci pozrieť výstavu s názvom Sonda 2015. Maľované obrazy sú výberová tvorba absolventov Fakulty výtvarných umení Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Absolventi banskobystrickej Akadémie umení vystavujú svoje diela na Bratislavskom hrade
Zdroj: Dnes24.sk

„Je tu 82 prác od 27 absolventov našej fakulty od roku 2005 do 2014. Samozrejme, že tých absolventov máme oveľa viac a je to výber pre túto vzácnu príležitosť. Výstava nebude reprízovaná ani v galérii našej školy, ktorá má menšie priestory,“ na dnešnej vernisáži povedal kurátor výstavy a pedagóg AU Ľudovít Hološka.

Aj podľa rektora školy Matúša Oľhu je to pestrá prezentácia tvorby absolventov školy, ktorá dosahuje plnoletosť – 18 rokov, a je jediná plne umelecká vysoká škola mimo Bratislavy.

Vo výbere sú diela vytvorené rôznou výtvarnou technikou. Rôznorodá je aj tematika, od portrétov cez figuratívnu tvorbu, mestskú a krajinársku tematiku až po abstrakciu. Najstaršie obrazy sú z roku 2005 od Oľgy Bérešovej, Lívie Boliešikovej a Petra Hitzingera. Vlaňajšiu tvorbu prezentujú Juraj Toman, Zoltán Agócs, Eva Ploczeková či Marek Urbanovský s priestorovým zrkadlovým dielom z cyklu Deformácia.

O kvalite školy svedčia aj výsledky celoslovenskej súťaže mladých umelcov Maľba 2014, zvíťazil v nej Juraj Florek s olejomaľbou Nočný bankomat na ploche 1,8 × 1,3 metra. V hodnotení medzinárodnej poroty sa finalistami súťaže stali aj Daniela Chrienová s maľbou Billboard 3, Zoltán Agócs (Ostrov) a Adam Kruták (Na pomedzí).

Výstavu, ktorá potrvá do 27. februára, spoluorganizuje Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM