Rôzne

25 rokov po novembri: Čím žili bratislavskí pionieri v roku 1989?

"Sľubujem pred svojimi druhmi, že budem pracovať, učiť sa a žiť podľa pionierskych zákonov, aby som bol dobrým občanom svojej milovanej vlasti Československej socialistickej republiky a svojím konaním chrániť česť Pionierskej organizácie a SZM," znel sľub, ktorí povinne skladali státisíce detí.

Ilustračný obrázok k článku 25 rokov po novembri: Čím žili bratislavskí pionieri v roku 1989?
Zdroj: TASR

Skôr narodení si isto spomenú na detstvo s červenou šatkou na krku. Čím žili pionieri, jeden zo symbolov bývalého režimu, v posledných dňoch jeho existencie? Prinášame zaujímavosti zo života bratislavských detí a mládežníkov, ako ich zachytil dvojtýždenník Zenit pionierov v roku 1989.

Stavali most Mládeže

„Stavba mosta Mládeže je v poradí už štvrtou celoštátnou stavbou mládeže,“ oznamoval v roku 1989 Zenit pionierov. Časopis vyzdvihol, že do hlavného mesta SSR (Slovenskej socialistickej republiky) zamierili kvôli jeho stavbe mladí ľudia z celej našej vlasti a pridali sa k ním aj brigádnici zo ZSSR (Zväz sovietskych socialistických republík), Poľska, Kuby i Nikaraguy.

„Rýchle je aj tempo výstavby. Stavba vlastného mostného objektu a prislúchajúceho súboru stavieb sa začala roku 1987. A už roku 1991 majú budovatelia zahlásiť – hotovo,“ písal Zenit pionierov. Most dokončili a slávnostne ho otvorili v roku 1992, dnes sa ale volá Lafranconi.

Pionieri boli vraj nenahraditeľní

V roku 1989 oslávila pionierska organizácia štyridsiatku a tak do Bratislavy pricestovali najlepší pionieri z celého Slovenska. Bolo ich presne päť. Pozreli si budovu Slovenskej národnej rady, Bratislavský hrad a stretli sa s predsedom SNR a členom Predsedníctva ÚV KSS (Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska) Viliamom Šalgovičom.

Ten im „pripomenul nezastupiteľnosť mládežníckeho hnutia pri uskutočňovaní prestavby našej spoločnosti“. V skutočnosti už o pár mesiacov boli zastupiteľní aj pionieri, aj prestavba a najmä súdruh Šalgovič. Pionierom ale aspoň ako pamiatky ostali červené či modré bicykle, ktoré od neho dostali.

Pionieri kašľali na chemické vlákny

13. a 14. mája 1989 zorganizoval Ústredný dom pionierov a mládeže Klementa Gottwalda (ÚDPM KG) v Bratislave 10. ročník verejnej lodnomodelárskej súťaže Pionierska kotva o putovný pohár riaditeľa ÚDPM KG. Kým víťazi dostali pohár, tí na druhom a treťom mieste získali vecnú cenu. Niekedy sa oplatilo veľmi nevytŕčať.

23. až 25. júna 1989 sa v Ústrednom dome pionierov a mládeže Klementa Gottwalda v Bratislave konal už 12. ročník celoslovenského stretnutia chemikov. Žiaci súťažili s prácami na tému Chemické vlákna v našom živote. Marta Mitrová z ÚDPM KG si pri tejto príležitosti neodpustila kritiku. „Mrzí ju len, že tohto roku sklamali Bratislavčania, najmä u piateho obvodu, ktorých prišlo veľmi málo,“ citoval Zenit pionierov. Paradoxne víťazom sa stal Bratislavčan Martin Romančík.

Pre tých, ktorí nevedia kde ležal ÚDPM KG, dnes mu hovoríme Grassalkovichov palác a pionierov v ňom nahradil prezident a jeho kancelária.

Technické novinky z roku 1989

V roku 1989 ako novinky magazín pre pionierov predstavil napríklad fotoaparáty Zenit 11 a Praktica MTL 5. Pre mladšie ročníky – fotilo sa na kinofilm. A mobilné telefóny ešte nemali foťáky, pretože žiadne mobilné telefóny neexistovali.

Nová Praktica, ktorú začali vyrábať v NDR (Nemecká demokratická republika) bola prvým typom fotografického prístroja vyrábaného v krajinách RVHP (Rada vzájomnej hospodárskej pomoci), v ktorom bolo možné využívať „u nás zatiaľ nevyrábané, ale v západných krajinách rozšírené, tzv. kódované filmy“. Ďalší dôkaz zbližovania Západu s Východom.

Novinkou bol aj VEGA PM-338, prenosný stereofónny kazetový rádiomagnetofón zo ZSSR. Umožňoval príjem na dlhých, stredných i veľmi krátkych vlnách. Vyrábal sa v dvoch vyhotoveniach – červený a sivý a vážil tri kilá. Kde sa dal kúpiť a aký dlhý rad bolo potrebné vystáť, dobová tlač neuvádza.

Pionier, vieš, čo je to kompjúter?

„V súčasnosti sa u nás začína používať slovenský prepis anglického computer v tvare kompjúter (podľa anglickej výslovnosti). Teda v škole môžete rovnocenne používať slová kompjúter a počítač – znamenajú presne to isté,“ vysvetľoval časopis Zenit svojim pionierom.

Nástup počítačov bolo cítiť zovšade, obľúbený dvojtýždenník prinášal aj prepisy rôznych programov vo vtedy obľúbených jazykoch ako bol napr. Basic alebo Karel. Z dnešného pohľadu znie asi neuveriteľne, že ako dátové nosiče sa používali magnetofónové pás­ky.

Sľub pionierov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM