Tomáš Stupavský Samospráva

17. septembra sa dozvieme mená kandidátov na šéfov mestských podnikov, ktorých odporučí komisia

Ktorí z kandidátov by si mali sadnúť do kresiel šéfov štyroch bratislavských mestských podnikov, výberová komisia povie 17. septembra. Zo 17 kandidátov, ktorí sa dostali do užšieho výberu, tak odporučí mestskému zastupiteľstvu štyroch na schválenie.

Ilustračný obrázok k článku 17. septembra sa dozvieme mená kandidátov na šéfov mestských podnikov, ktorých odporučí komisia
Zdroj: Dnes24.sk

V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca preto včera komisia vypočúvala kandidátov aj za účasti verejnosti.

„Niektorí kandidáti ma negatívne prekvapili tým, že majú dobrý životopis, ale ich vystupovanie je veľmi slabé. Už teraz si viem vybrať takých, ktorých voliť určite nebudem,“ uviedol počas verejného vypočutia kandidátov jeden z členov výberovej komisie Jozef Uhler, šéf mestského poslaneckého Pravicového klubu.

Prečítajte si tiež: Poznáme mená kandidátov na post šéfov mestských podnikov, ktorí prešli do ďalšieho kola

Každý z kandidátov na šéfov mestských firiem mal na svoju prezentáciu vyhradených päť minút. Ďalších 15 minút bolo zase určených na otázky verejnosti a 11-člennej komisie zloženej z poslancov a zástupcov magistrátu. Na verejnom vypočutí kandidátov sedeli aj dvaja členovia Transparency International Slovensko.

„Komisia 17. septembra rozhodne, ktorý kandidát za každý podnik bude odporučený mestskému zastupiteľstvu na schválenie. Dovtedy má čas na ďalšie preverovanie informácií o kandidátoch,“ uviedol Uhler.

Vykonštruované uznesenie

Pred verejným vypočutím sa však už v médiách objavilo uznesenie, ktoré dokumentuje víťazov výberových konaní. Hlavné mesto tak v utorok (8.9.) oznámilo, že preto podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

„Myslím si, že celé to bolo vykonštruované a narýchlo napísané. To uznesenie totiž ani formálne nevyzerá tak, ako vyzerajú uznesenia z magistrátu a má právne chyby. My totiž musíme najskôr niekoho odvolať, aby sme mohli niekoho menovať,“ okomentoval Uhler.

Či sa však môže stať, že nakoniec bude na rokovaní zastupiteľstva zvolený iný kandidát než ten, ktorého odporučí výberová komisia, Uhler nevylučuje. „Teoreticky sa to stať môže. Komisia má len odporúčací charakter. Niektorý z poslancov teda môže vystúpiť a povedať, že má iného kandidáta,“ pripúšťa s tým, že poslanec môže prísť aj s úplne novým menom.

„Ale myslím si, že to by sa vedelo vopred, lebo bez prípravy sa takéto niečo narýchlo nedá urobiť. A tento scenár by bol tiež proti zdravému rozumu,“ podotkol Uhler.

Šéfov komisia vyberá pre Dopravný podnik Bratislava (DPB), Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) a Metro Bratislava. V prípade prvých troch spoločností sa do užšieho výberu dostalo päť kandidátov, v prípade spoločnosti Metro Bratislava prechádzajú verejným vypočutím obaja prihlásení kandidáti. Medzi tými, ktorých výberová komisia vybrala na post šéfa DPB a OLO, už nefigurujú ich súčasní riaditelia – Ľubomír Belfi ani Roman Achimský.

Do druhého kola vo výbere šéfa dopravného podniku postúpili Milan Čech, Vladimír Rafaj, Pavol Sovič, Milan Urban a Zdeněk Schraml. Svoje predstavy o budúcom fungovaní OLO dnes odprezentovali Branislav Cimerman, Tibor Čajka, Robert Molnár, Rudolf Slezák a Branislav Ujvári. V BVS uspel Stanislav Beňo, Zsolt Lukáč, Milan Šindler, Robert Tencer a Alena Trančíková. Kandidátmi na vedenie spoločnosti Metro Bratislava sú Libor Gula a Vladimír Michálek.

Prečítajte si tiež: DPB pravdepodobne čakajú veľké zmeny. Medzi kandidátmi na šéfa firmy už nie je Ľubomír Belfi

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM