Maros Palesch Rôzne

100 dní vo funkcii

Starostka Starého Mesta Táňa Rosová vedie mestskú časť 100 dní. Na toto obdobie si stanovila tri základné priority: zefektívnenie činnosti miestneho úradu, čistotu na uliciach a úrade a zmeny týkajúce dane za psa.

Zmyslom miestneho úradu nie je zamestnávať úradníkov, ale slúžiť občanom. Od marca platí na miestnom úrade nová organizačná štruktúra, ktorá bola zmenená tak, aby sa kompetencie jednotlivých oddelení neprispôsobovali jednotlivým záujmom zodpovedných pracovníkov, ale logike veci, efektívnosti a najmä potrebám ľudí. Optimálnym usporiadaním miestneho úradu chce starostka Táňa Rosová dosiahnuť nielen úsporu, ale aj zrozumiteľnejšie a lepšie služby. Do konca prvého polroku opustí miestny úrad 15 percent zamestnancov. V rámci týchto zmien rozšíril miestny úrad otváracie hodiny na Front Office pre všetkých Staromešťanov.

Úrad už netají, ako míňa peniaze svojich občanov. Na webovej stránke Starého Mesta si môžu občania pozrieť všetky objednávky, zmluvy a faktúry a tak sledovať, ako efektívne sa použili ich peniaze. Staré Mesto má jednoduchý systém, pomocou ktorého si obyvatelia môžu prehľadne prezrieť každú jednu zmluvu, objednávku a faktúru. Iniciatívu Starého Mesta vyzdvihla aj Transparency International Slovensko, ktoré zaradilo mestskú časť medzi 10 najtranspa­rentnejších obcí na Slovensku.

Nebudú sa opakovať ani kauzy prideľovania bytov. Od polovice marca platia v Starom Meste nové pravidlá prideľovania bytov. Podľa nového dostane nájomník byt maximálne na dva roky. Každý prenájom schváli sedemčlenná komisia a každé rozhodnutie o pridelení bytu bude verejné. Občania môžu využívať aj poradňu, ktorá im pomôže vyriešiť ich zložité otázky bývania.

**Starostka Táňa Rosová sa každý prvý pondelok v mesiaci aj stretáva so Staromešťanmi. Ktokoľvek môže osobne prísť, aby sa poradil so starostkou o svojom probléme alebo priniesol zaujímavý nápad, ako zlepšiť život v Starom Meste. Volebné heslo „Čisté ulice, čisté ruky“ plní starostka Táňa Rosová aj zavedením Linky čistoty (02/59 246 246). Občanom môžu na ňu nahlasovať tak znečistenie verejného priestranstva, ale aj možné podozrenie z korupcie na miestnom úrade. Viac čistoty pocítia ľudia aj na uliciach. Staré Mesto sa pustilo do veľkého jarného upratovania a do polovice apríla sa mestská časť zbaví posledných pozostatkov zimy. Na rad príde aj rozširovanie zelene, či skrášľovanie ulíc kvetináčmi a novou zeleňou. **

Zmenu pocítili aj majitelia psov. Vo februári dostali všetci generálny pardon a bez hrozby pokuty mohli zaregistrovať svojho psa na miestnom úrade. Túto možnosť využilo 35 majiteľov. Miestny úrad tak na dani za psa vybral 39 494,71 eur, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o 11,2 %. Tí, ktorí si ani dodnes svoje povinnosti nesplnili, čakajú rozsiahle kontroly. V budúcnosti chce úrad nižšou daňou motivovať aj tých majiteľov psov, ktorí si ich dajú začipovať.

Zdroj: MČ Bratislava-Staré Mesto, Tomáš HALÁN

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM