Tomáš Stupavský Rôzne

10 dôvodov, prečo je Bratislava dobrým miestom pre život

Milovaná i nenávidená, to je naša Bratislava. S týmito pohľadmi sa stretnete na celom Slovensku. Niektoré skupiny ľudí si nevedia život v hlavnom meste vynachváliť, iní by naopak v západnej metropole nikdy nechceli bývať. No zabudnite na predsudky a prečítajte si, prečo je život v Bratislave „cool“.

Ilustračný obrázok k článku 10 dôvodov, prečo je Bratislava dobrým miestom pre život
Zdroj: Dnes24.sk

1. Rýchly presun po meste

Aj keď naše slovenské veľkomesto má vyše 400-tisíc obyvateľov, rozhodne sa nemôže radiť medzi najväčšie mestá na svete. A to je možno aj dobre, hlavne kvôli doprave a cestovaniu. Možno bude niekto namietať, že v Bratislave sa na Prístavnom moste stane jedna nehoda a už sa vytvoria rozsiahle kolóny, ale keď si to zoberieme v globále – dopravné zápchy u nás, sú pre vodičov v zahraničí klasickou dopravnou špičkou. Ani s MHD to nie je najhoršie. Občas sa vo vozidle cez leto zapotíte, počas zimy ochladíte, ale aspoň vodiči neštrajkujú.

2. Bohatý kultúrny život

Možno si niekto myslí, že „Blava" to sú iba nočné kluby, diskotéky a okrem flákania sa po baroch tu nemôžte nijako inak kultúrne žiť. To nie je pravda! V Bratislave si máte každý deň z čoho vyberať. Ľudia tu môžu chodiť do kina, do divadla, na hudobné koncerty, účastniť sa zaujímavých diskusií, navštevovať výstavy, trhy, nájdete tu aj množstvo aktivít pre rodiny s deťmi, no a v neposlednom rade tu je široká ponuka športových podujatí.

3. Nočný život

Keď už sme spomínali nočný život, nemôžeme povedať, že je to mínusom Bratislavy. Naopak, väčšina domácich, ale aj zahraniční turisti si večernú zábavu v uliciach pochvaľujú. Ak si len vezmeme historické centrum Starého Mesta, podniky sú tu takmer na kope. Čiže – ak máte chuť absolvovať „tour de bar", ani sa veľmi nenachodíte. A dobre všetci vieme, ako to môže byť v dobrej náladičke náročné.

4. Lacné taxíky

O taxi službách sa už toho veľa narozprávalo, nie všetci sú v Bratislave s nimi spokojní. No treba si uvedomiť, že na rozdiel od iných európskych miest by vám jazda taxíkom po našom hlavnom meste škrt cez rozpočet určite nemala urobiť. Teda ak nie ste zahraniční turista a nastupujete napríklad pred Hlavnou stanicou. Vtedy taxameter „záhadne" mení svoju tarifu.

5. Obchodné centrá

Ďalší diskutabilný bod nášho výberu. Ak patríte k „nákupným maniakom" (nemáme na mysli iba oblečenie), v Bratislave sa cítite ako ryba vo vode. Ako v roku 2013 uviedla v analýze trhu realitná spoločnosť Colliers International – Bratislava je v regióne strednej a východnej Európy na čele rebríčka predajnej plochy nákupných centier v prepočte na tisíc obyvateľov. Dokonca až dvojnásobne prekračuje európsky priemer. Čiže máte si tu z čoho vyberať.

6. Letné a zimné aktivity v jednom meste

To je kontrast! V zime sa tu môžete lyžovať na zasneženom svahu Koliby (samozrejme nejedná sa o žiadnu profesionálnu zjazdovku) a počas leta môžete preháňať v plavkách wakeboardový vlek na Zlatých pieskoch. Samozrejme musíme podotknúť, že v lete je tých aktivít pomerne viac.

7. Pracovné príležitosti

Veľmi dôležitý atribút pre spokojný život. Miera nezamestnanosti sa v Bratislave pohybuje v v rozmedzí 5 – 6 percent čo znamená, že o prácu tu nie je núdza. Naše hlavné mesto sa neustále rozrastá, čo sem láka aj množstvo investorov a zamestnávateľov. Podľa portálu platy.sk je priemerná hrubá mzda v Bratislave na úrovni 1295 eur. Síce je stále táto hodnota neporovnateľná s inými vyspelými krajinami Európskej únie, ale je to lepšie ako nič.

8. Počasie

Bratislava sa nachádza v miernom podnebnom pásme a možno si to ani neuvedomujeme, ale panuje nám tu celkom príjemné počasie. Nezažívame tu arktické zimy, vysoké horúčavy ako na púšti ani mohutné búrky a dažde. Striedajú sa nám tu štyri ročné obdobia, načo sme si už dobre zvykli. Občas nás vystraší Dunaj a snehové kalamity, ale to je tak všetko.

9. Krásne ženy

Tento bod sa nedal vynechať. Pravdepodobne každý bude súhlasiť, že Bratislava je mesto nádherných žien. Zbiehajú sa tu krásne devy z celého Slovenska. Tie nám závidia na celom svete.

10. Výhodná poloha

Bratislava je výhodné miesto z pohľadu cestovateľov. Mnoho turistov si plánuje výlet po strednej Európe, do ktorého vždy zakomponuje aj návštevu nášho mesta. Za niekoľko dní tak môžu navštíviť ďalšie štyri významné metropoly – Prahu, Viedeň, Budapešť, Varšavu. Všetky sa od Bratislavy nachádzajú relatívne blízko.

Prečítajte si tiež: Čo ukázať v Bratislave vášmu známemu zo zahraničia? Desať miest, ktorými určite zabodujete

Zdroj foto: flickr.com.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM