Aktualizované Nina Táborská Samospráva

Zvyšovanie daní z nehnuteľností sa posúva, primátor materiál stiahol

Zvyšovanie daní z nehnuteľností v Bratislave sa zatiaľ odkladá. Dnes o tom síce mali rokovať mestskí poslanci, primátor Ivo Nesrovnal však materiál v úvode zastupiteľstva stiahol. O tomto kroku chce naďalej rokovať. Zvýšiť dane mesto pritom plánovalo od budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Zvyšovanie daní z nehnuteľností sa posúva, primátor materiál stiahol
Zdroj: TASR

„Kým nebudem presvedčený, že návrh takúto podporu bude mať aj v mestskom zastupiteľstve, na rokovanie ho nepredložím. Rokovania so starostami mestských častí ukázali, že odbornými argumentmi vieme nájsť pre tento návrh podporu,“ vysvetlil primátor, ktorý sa vraj takto rozhodol ešte v stredu (18.11.) na stretnutí poslaneckého grémia, kde sa so zástupcami politických klubov dohodol na pokračovaní rokovaní.

„Znamená to, že pre budúci fiškálny rok nebudeme riešiť daň z nehnuteľností?“ pýtal sa starosta Vladimír Bajan. „Áno, zrejme,“ reagoval Nesrovnal. „Ja dúfam, že ešte tento rok sa daňou z nehnuteľností zaoberať budeme,“ podotkol poslanec a starosta Vajnor Ján Mrva.

Šéf mesta po hlasovaní pre médiá zopakoval, že návrh predloží znovu až vtedy, keď si bude istý, že preň existuje dostatočne široký politický konsenzus. „Ten zatiaľ nie je. Ak ho nájdem, tak návrh predložím, ale ak ho nenájdem ani v decembri, tým pádom sa dane od nového roka zvyšovať nebudú,“ pripustil Nesrovnal s tým, že je politický realista a vidí, že sa blížia parlamentné voľby a mnohé odborné témy sa tak stávajú politickými.

Zo 100 na 70

Primátor najprv prišiel s návrhom na 100-percentné zvýšenie. Argumentoval, že Bratislava má síce porovnateľnú sadzbu dane z nehnuteľností s ostatnými mestami, ale ich trhová hodnota a príjmy Bratislavčanov dosahujú v priemere dvojnásobnú výšku. Nesrovnal poukazoval, že pri trojizbovom byte by Bratislavčan po novom zaplatil viac o asi 2,25 eura mesačne, čo je cena za jednu kávu, i na to, že sadzby sa v Bratislave nemenili od roku 2012 a mesto potrebuje peniaze. Čítajte viac TU.

Po kritike primátor návrh upravil na 70-percentné zvýšenie pre byty a domy, pri stavebných pozemkoch však percentá pridal.

„Upravený primátorov návrh oproti tomu pôvodnému znižuje daňové zaťaženie na byty a stavby na bývanie o 30 percent a zvyšuje dane zo stavebných pozemkov o dodatočných 50 percent tak, aby sadzba motivovala stavebníkov k čo najrýchlejšiemu dokončeniu stavby,“ vysvetľovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. O desať percent chcel tiež primátor zvýšiť dane za chaty, garáže, priemyselné či energetické stavby.

Takýto upravený návrh už odobrila mestská rada. Voči pôvodnému návrhu sa však zastupiteľstvá mnohých mestských častí postavili proti, vznikla už aj petícia proti zvyšovaniu daní a námietky avizovali i niektorí poslanci.

Aj upravený návrh má podľa Skokanovej priniesť do rozpočtu Bratislavy asi sedem miliónov eur. Výnos si delí mesto a mestské časti na polovicu. Asi 3,5 milióna eur, ktoré idú mestským častiam, si samosprávy prerozdeľujú podľa percentuálneho prepočtu.

Prečítajte si tiež: Primátor má preveriť stanovisko mesta k výstavbe na Kolibe

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM