Alexandra Húsková Samospráva

Zvýšenie dane odmietli aj poslanci Dúbravky

Poslanci bratislavskej Dúbravky prerokovávali mestský návrh zvýšenia daní z nehnuteľností na mimoriadnom zastupiteľstve. Vyjadrením nesúhlasu sa pridali k deviatim mestským častiam, ktoré 100 percentné navýšenie daní odmietajú. Uvidíme, ako sa k tomu postaví Mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšenie dane odmietli aj poslanci Dúbravky
Zdroj: TASR

Na mimoriadnom zasadnutí dúbravského zastupiteľstva sa opätovne prerokovával návrh VZN hl. mesta o zvýšení daní z nehnuteľnosti.

Poslanci označili materiál za koncepčne nesprávny a nevyvážený s formálnymi a technickými nedostatkami.

Poslanci zdôraznili, že magistrát by mal najprv ukázať, ako dokáže efektívne použiť doterajšie prostriedky. Poslanec Repík uviedol, že od Bratislavy sa žiada, aby bola ako hlavné mesto solidárna s celým Slovenskom, ale túto solidaritu musia zaplatiť Bratislavčania. Napokon 23 prítomných poslancov vyjadrilo s návrhom nesúhlas.

Nový návrh VZN o zvýšení daní z nehnuteľností

Ročná sadzba dane z bytov na území mestských častí Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica a Lamač sa má podľa nového návrhu zvýšiť z 0,35 na 0,70 eura za každý aj začatý štvorcový meter (m2) podlahovej plochy bytu.

V Novom Meste, Ružinove, Petržalke, Karlovej Vsi, Dúbravke, Devínskej Novej Vsi, Rači, Podunajských Biskupiciach a Vrakuni to má byť zase zvýšenie z 0,39 na 0,78 eura za m2.

Staromeštania by mali podľa návrhu zaplatiť namiesto 0,47 eura za m2 sumu 0,94 eura.

Zvýšené majú byť aj sadzby dane za nebytové priestory, stavby na bývanie i podnikanie, garáže a stavebné pozemky. Mestské zastupiteľstvo sa návrhom VZN bude zaoberať najskôr na svojom októbrovom zasadaní. Po zamietavých stanoviskách viac ako polovice mestských častí, bude musieť o predmetnom VZN mestské zastupiteľstvo hlasovať 3/5 väčšinou všetkých poslancov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM