Kultúra

Zvuky historických organov zaznejú v Rači aj v Jarovciach

Festival vznikol s cieľom upozorniť na vzácne nástroje, podnietiť starostlivosť o historické organy a urobiť ich známymi aj za hranicami.

Ilustračný obrázok k článku Zvuky historických organov zaznejú v Rači aj v Jarovciach
Zdroj: TASR

Spolok slovenských umelcov organizuje v dňoch 19. až 28. augusta už 25. ročník Medzinárodného organového festivalu Slovenské historické organy.

V programe je šesť koncertov v šiestich mestách a obciach Slovenska, medzi nimi sú Bratislava-Rača, Kľačno, Kovarce, Bratislava-Jarovce, Slovenská Ľupča a Trenčín.

Na koncertoch budú účinkovať zahraniční i slovenskí organisti, medzi nimi Roberto Fresco – titulárny organista katedrály v Madride, Jan Bokszczanin z Varšavy, Christian Tarabbia z Talianska, Zuzana Janáčková, Martin Gál a Marek Štrbák.

Festival začína 19. augusta koncertom v rímsko-katolíckom farskom Kostole sv. Filipa a Jakuba. Predstaví sa Roberto Fresco, koncert odohrá na organe Jozefa Fazekasa z roku 1841.

Vzácne slovenské nástroje

Festival vznikol na pôde Spolku koncertných umelcov v roku 1992 s cieľom upozorniť na vzácne nástroje, podnietiť starostlivosť o historické organy a urobiť ich známymi aj za hranicami.

V období 25 rokov trvania festivalu vrátane tohto ročníka sa uskutočnilo vďaka príkladnému záujmu a ochote mnohých vlastníkov – cirkevných zborov a farností, nadšeniu jednotlivcov i finančnej podpore zo strany Ministerstva kultúry SR a ďalších inštitúcií 155 koncertov na 93 organoch.

V interpretácii 31 slovenských a 72 zahraničných organistov z 18 krajín zaznelo mnoho vynikajúcich diel organovej literatúry. Jubilejný 25. ročník by mal prispieť k mobilizovaniu síl všetkých zodpovedných k väčšej aktivite v oblasti starostlivosti a ochrany organa, ako súčasti kultúrneho dedičstva.

Čítajte aj: V kostole sv. Márie Magdalény v Rusovciach zachraňujú vzácny organ

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM