Nina Táborská Rôzne

Nekupujte, adoptujte: Bratislavské útulky sú plné nechcených zvierat. Pomôcť by mohol nový web zvieracieho ombudsmana

Aliancia združení na ochranu zvierat spúšťa web zvieracieho ombudsmana. Cieľom je jednak upozorniť pred Vianocami všetkých na riziká kúpy lacných šteniatok cez inzeráty a tiež dať adresnejšiu pomoc všetkým, ktorí nevedia, kam sa obrátiť, ak objavia choré či týrané zviera, ku ktorému sa nik nehlási.

Ilustračný obrázok k článku Nekupujte, adoptujte: Bratislavské útulky sú plné nechcených zvierat. Pomôcť by mohol nový web zvieracieho ombudsmana
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavské útulky sú plné nechcených zvieratok a veľké množstvo z nich bolo venovaných práve ako darček. Ten však časom omrzel a živý tvor sa tak ocitol na ulici, v lešom prípade hneď v útulku. A to pri tom v Bratislave dostať zviera z ulice nie je také jednoduché. Od minulého roku totiž platí, že ak nájdete opustené zvieratko na ulici, musíte najprv privolať políciu, tá má situáciu preveriť a až potom upovedomiť Slobodu zvierat. Celý čas záchrany sa tak značne predĺžil.

Špeciálnu pozornosť preto venuje ombudsman práve pred Vianocami úskaliam kúpy zvieratka, nakoľko v tomto období stúpa dopyt po šteňatách a mačiatkach, ktoré majú byť darčekom pod stromček. Nezriedka je prvou voľbou inzerát na internete. Portály sú však zahltené priekupníkmi.

Viac o problematike nám porozprávala bratislavská Sloboda zvierat: Túžite po šteniatku? Pozor odkiaľ kupujete! Sloboda zvierat varuje pred množiteľmi, prichádza preto s novým projektom

„Takíto množitelia chovajú zvieratá celý život zavreté v klietkach vo vlastných výkaloch a bez možnosti vidieť denné svetlo. Šteňatá z takýchto nelegálnych chovov sú síce lacné, ale choré. Vyžadujú si špeciálnu starostlivosť a vysoké náklady na liečbu,“ hovorí Zuzana Stanová, právnička Aliancie.

4 Zásady ombudsmana pred Vianocami:

  • nechajte si poradiť odborníkmi
  • nenechajte sa zlákať nízkymi cenami šteniat v inzerátoch
  • vyskúšajte si dočasku alebo dlhé venčenie
  • veďte svoje deti k starostlivosti a úcte voči všetkému živému

Nový web je rozdelený do prehľadných podstránok a poskytuje plný servis čo sa týka napríklad zvieracej legislatívy. Možno tu napríklad nájsť aj presné citácie zo zákonov KTO je ČO povinný zabezpečiť, AKÉ kompetencie majú konkrétne inštitúcie a NA ČO sa možno odvolávať pri neochote konať. Zároveň ombudsman poskytuje právnu pomoc, v tíme sú dvaja skúsení právnici, z ktorých jeden sa už viac ako 7 rokov venuje problematike zvieracej legislatívy.

Aliancia združení na ochranu zvierat

Za Alianciou združení na ochranu zvierat stojí viac ako 14 združení pôsobiacich na celom Slovensku. Vznikla v roku 2013 ako výsledok niekoľkoročných snáh skupiny ľudí na úrovni inštitucionálnej, komunálnej i parlamentnej.

Popri inej činnosti, aliancia sa napríklad venuje aj známej akcii Nájdite sa… so zvieratkom z útulku, ktorá pomáha nachádzať nové domovy zvieratkám z útulkov a propaguje činnosť útulkov. Za päť rokov akcia sprostredkovala nový domov viac ako 230 zvieratám.

Tieto akcie sa tešia veľkému úspechu pravidelne aj v hlavnom meste: Túžite po psíkovi? Adoptujte si ho! Na dnešnej akcii Nájdite sa so zvieratkom z útulku tak urobili mnohí

Myšlienka ombudsmana, teda inštitútu, ktorý by zastrešoval všetky aktivity v prospech ochrany zvierat na Slovensku pochádza z roku 2012, ombudsman spustil svoju činnosť minulý rok.

Dôvodom bol hlavne fakt, že táto oblasť bola stále chápaná ako istý „nadštandard“ alebo otázka pokrokového zmýšľania. Možno aj preto je u nás týranie zvierat málokedy ohlásené polícii a ešte zriedkavejšie je voči aktérom takýchto činov vyvodená trestnoprávna zodpovednosť.

Prečítajte si tiež: Chcú im pomôcť, no v skutočnosti im ubližujú. Chorobné hromadenie zvierat je vážnym problémom aj v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM