Nina Táborská Rôzne

"Zviera nie je vec!" kričali aktivisti v uliciach Starého Mesta. Chcú lepší zákon na ich ochranu

Legislatíva v súčasnosti umožňuje veľké utrpenie zvierat. Pojem "cítiaca bytosť" v našej krajine v spojení so zvieratami v zákonoch neexistuje. V uliciach Bratislavy sa preto pochodovalo za zákon, ktorý má chrániť všetky zvieratá a zabezpečiť, aby sa s nimi viac nezaobchádzalo ako s vecami.

Ilustračný obrázok k článku "Zviera nie je vec!" kričali aktivisti v uliciach Starého Mesta. Chcú lepší zákon na ich ochranu
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Dostať Slovensko na úroveň krajín, ako sú napríklad susedné Česko, či Rakúsko bolo cieľom piatkového pochodu za prijatie zákona o ochrane zvierat. Predstavitelia tretieho sektora pôsobiaci v tejto oblasti sa usilujú vytvoriť verejný tlak na to, aby bol naštartovaný legislatívny proces, na konci ktorého by zviera prestalo byť v právnej oblasti posudzované ako vec.

„Konečne sa deje niečo aj pre naše zvieratá. Záleží nám všetkým učite na tom, že by raz neboli brané ako veci ale ako živé bytosti, tak ako by aj mali,“ zhodnotila pochod milovníčka zvierat Dominika Čechová, ktorá sa zúčastnila pochodu aj so svojim štvornohým priateľom.

V Bratislave sa pochod za prijatie zákona o ochrane zvierat začal o 16.00 hodine pred budovou Národnej rady a odtiaľ sa pokračovalo Starým mestom až na Hviezdoslavovo námestie, kde boli prichystané koncerty viacerých umelcov.

Ako pre Bratislava24.sk potvrdila jedna z organizátoriek, Magdaléna Fulopová: „Snažíme sa predovšetkým o to, aby v zákone konečne bolo zviera definované ako živá cítiaca bytosť a nie ako vec, ako je tomu bohužiaľ teraz. Snažíme tiež dosiahnuť to, aby boli ľudia, ktorí zvieratá týrajú alebo s nimi zle zaobchádzajú aj adekvátne potrestaní.“

„Chceme docieliť tlak na vládu, aby si uvedomili, že je tu skutočne veľa ľudí, ktorým na tom zaleží. Veríme, že sa to podarí čo najskôr,“ dodala Folopová.

Čo všetko by mal priniesť zákon?

V prípade schválenia zákona o ochrane zvierat by mohlo ísť o prvú právnu normu svojho druhu na Slovensku. Návrh, ktorí pripravili ochrancovia zvierat, nazerá na zvieratá ako na živé cítiace bytosti.

Zákon má:

  • riešiť ochranu pre spoločenské aj hospodárske zvieratá
  • umožniť efektívnejšie stíhanie a otázku trestov za násilie páchané na zvieratách
  • priniesť aj obmedzenia v súvislosti s chovom zvierat
  • definuje či už minimálnu vekovú hranicu, alebo nespôsobilosť mať zviera
  • znemožniť chov zvierat tomu, kto bol odsúdený za trestný čin týrania zvieraťa
  • zakázať testovanie na zvieratách za účelom výroby kozmetických výrobkov
  • zaviesť povinnosť registrácie chovov zvierat s cieľom zabrániť takzvaným čiernym chovom
Video: V Bratislave sa pochodovalo za zákon na ochranu zvierat
1
Galéria
Zviera nie je vec! Bratislavou sa pochodovalo za práva zvierat
16
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM