Rôzne

Zuzana dnes oslavuje meniny. Toto krásne slovenské meno nesie aj jedna z bratislavských fontán

Máte doma Zuzanu? Zuzana bolo obľúbené slovenské meno, často sa dedilo z matky na dcéru. Meno Zuzana nesie aj konkrétna bratislavská fontána, množstvo piesní, ale aj napríklad samohybná kanónová húfnica.

Ilustračný obrázok k článku Zuzana dnes oslavuje meniny. Toto krásne slovenské meno nesie aj jedna z bratislavských fontán
Zdroj: Dnes24.sk

Zuzana v Bratislave

Niekoľko generácií pozná film „Fontána pre Zuzanu“, ale nie každý možno vie, kde sa fontána nachádza. Skutočná legendárna fontána sa nachádza v Bratislave, v parčíku na dvore Kupeckého ulice.

Fontána je údajne určená pre zaľúbených, tak vyskúšajte, či vám prinesie šťastie v láske.

Vznikla v roku 1985. Pôvodne bola však postavená iba ako nefunkčná kulisa k filmu Dušana Rapoša – Fontána pre Zuzanu, do ktorej naliali vodu kvôli nakrúcaniu. V roku 2008 prebehla kompletná rekonštrukcia a dobudovanie fontány.

Prečítajte si aj: Známu ružinovskú Fontánu pre Zuzanu spustia už dnes

Aké sú Zuzany?

Krstné meno Zuzana je v súčasnosti na Slovensku menej rozšírené, aj keď v minulosti bolo obľúbené. Má hebrejský pôvod a v preklade znamená „ľalia“, „lotos“. Jeho nositeľky oslovujeme Zuza, Zuzka, Zuzi, Zuzanka, Zuzička.

Zuzany majú rýchle reakcie a charakterizuje ich priamosť a ústretovosť. V citovom živote sú oddané a láskyplné. Zuzany chcú byť všade prvé. Sú aj neúnavné a veľmi spoločenské.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Zuzany sú modrá a biela. Ochranné rastliny rebarbora a fialka, ochranné kamene záhneda a achát.

Známe slovenské Zuzany

Programová riaditeľka občianskeho združenia Aliancia Fair-play ZUZANA WIENK, herečka a speváčka ZUZANA MAURÉRY, herečky ZUZANA FIALOVÁ, ZUZANA KRÓNEROVÁ, ZUZANA HAASOVÁ, ZUZANA TLUČKOVÁ, herečka a speváčka ZUZANA NORISOVÁ, speváčka ZUZANA SMATANOVÁ, bývalá slovenská profesionálna hráčka golfu ZUZANA KAMASOVÁ, ktorá 30. júna 2014 skončila svoje pôsobenie v Slovenskej golfovej asociácii, tenistka ZUZANA KUČOVÁ, reprezentantka v strelectve ZUZANA REHÁK-ŠTEFEČEKOVÁ.....

Pesničky a húfnica

Stretneme sa s ním vo viacerých piesňach, napríklad aj František Krištof Veselý spieval „Jaj ZUZKA, ZUZIČKA,“ … . Hit kanadského básnika, prozaika a pesničkára Leonarda Cohena SUZANNE je známy na celom svete.

Meno ZUZANA dali slovenskí konštruktéri aj 155 mm samohybnej kanónovej húfnici. Ide o autonómnu zbraň, v ktorej sa používa strelivo s kalibrom 155 mm zavedené do výzbroje štátov NATO. Samohybná húfnica ZUZANA slovenskej výroby je vo výzbroji Ozbrojených síl SR a Grécka.

Zdroj: Dnes24/TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM