Samospráva

ZUŠ Exnárova by mohla získať nové priestory na Uránovej ulici

Dlhodobý problém okolo priestorov Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Exnárovej ulici v bratislavskom Ružinove by sa mohol posunúť k definitívnemu vyriešeniu.

Ilustračný obrázok k článku ZUŠ Exnárova by mohla získať nové priestory na Uránovej ulici
Zdroj: Facebook

Škola, ktorá teraz pôsobí v deviatich pracoviskách, by mohla získať do užívania mestské priestory na Uránovej ulici 2.

„Spĺňali by podmienky, aby tam bolo zriadené nové sídlo ZUŠ Exnárova. Zostáva, aby sa mesto dohodlo so súčasným nájomníkom na postupe vypratania tohto objektu. To je posledný krok, aby sa začala rekonštrukcia a realizácia nového sídla ZUŠ,“ povedal poslanec hlavného mesta a mestskej časti Ružinov Slavomír Drozd.

Pracovná skupina

Mestské zastupiteľstvo vo štvrtok (29. 9.) preto požiadalo primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby na najbližšie rokovanie poslancov predložil informáciu o možnostiach ukončenia nájomnej zmluvy z roku 1998, a to ešte pred uplynutím dohodnutej doby nájmu do konca roka 2018.

Mestskí poslanci taktiež požiadali o zriadenie pracovnej skupiny, ktorá posúdi možnosti a následne realizáciu ukončenia nájomnej zmluvy. Pracovná skupina má zabezpečiť aj realizáciu rekonštrukcie budovy na Uránovej, aby sa do nej mohla premiestniť ZUŠ.

Lepšie podmienky pre výučbu

„Proces rekonštrukcie objektu na Uránovej nie je možné začať bez vysporiadania vzťahu s aktuálnym nájomcom,“ podotkol Drozd s tým, že pre ZUŠ Exnárova by užívanie budovy na Uránovej výrazne napomohlo zlepšiť podmienky výučby, ktoré sú podľa jeho slov teraz provizórne a na úkor kvality.

ZUŠ by taktiež vznikla možnosť vybudovať na škole multimediálne centrum, o ktoré sa už dlhodobo snaží.

„Školy, v ktorých umelecká škola pôsobí, majú svoje vlastné aktivity, ktorým sa musí neustále prispôsobovať. Pre potreby ZUŠ sú tiež nevhodné veľké, akusticky nevyhovujúce a často neestetické triedy. Napriek našim snahám sa tento problém ťahá už roky,“ tvrdí Drozd.

Rekonštrukcia budovy

Mestské zastupiteľstvo podľa poslanca už v roku 2014 prijalo uznesenie, ktorým schválilo rekonštrukciu budovy pre potreby priestorového riešenia ZUŠ Exnárova a požiadalo vtedajšieho primátora, aby vykonal k tomuto potrebné kroky.

Jedným z nich bolo vysporiadanie nájomného vzťahu s nájomcom budovy. „Uskutočnilo sa stretnutie s nájomcom, avšak ani toto ani ďalšie rokovania nepriniesli zhodu v otázke možného predčasného ukončenia nájmu, najmä z dôvodu otázky vysporiadania investícií vložených do objektu zo strany nájomcu,“ podotkol poslanec.

Čítajte aj: Zichyho palác sa zmení na miesto, kde sa budú riešiť čitateľské záhady

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM