Adriana Banásová Šport

Župná olympiáda seniorov: Viete, kto tento rok zvíťazil?

Presnosť, rýchlosť, obratnosť a múdrosť. To boli hlavné kritéria úspechu na piatom ročníku Župnej olympiády seniorov, ktorá sa konala v utorok 25. augusta 2015. Medzi 150 seniormi a seniorkami boli dokonca hostia zo susednej Českej republiky a Maďarska.

Ilustračný obrázok k článku Župná olympiáda seniorov: Viete, kto tento rok zvíťazil?
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Do každoročnej Župnej olympiády seniorov o putovný pohár predsedu Bratislavského samosprávneho kraja sa tento rok prihlásilo až 16 tímov. Každý z nich musel priniesť aj štartovné v podobe vlastnoručne upečeného koláča.

„Z roka na rok tu máme viac a viac družstiev. Sme veľmi radi, že medzi nami môžeme privítať aj našich hostí zo zahraničia – zo Stredočeského kraja a tak isto aj z Maďarska, z okolia Mosonmagyaróváru,“ povedala v areáli DSS Rosa, v ktorom sa súťaž konala, vicežupanka Bratislavského samosprávneho kraja Alžbeta Ožvaldová.

Súťažili aj penzisti z Maďarska

Športujúcich penzistov prišla povzbudiť aj senátorka Parlamentu Českej republiky a radní Stredočeského kraja Emílie Třísková. Naši západní susedia mali na Župnej olympiáde seniorov zastúpenie v podobe družstva z Rožmitálu pod Třemšínem.

„Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na tejto krásnej akcii. Je dobré, že sa schádzate a okrem športového zápolenia nájdete nových kamarátov, nových známych, nových priateľov a o tom tieto naše stretnutia sú,“ prihovorila sa senátorka športovcom.

Svoje zastúpenie na podujatí mali aj naši južní susedia. Tím z obce Levél prišiel povzbudiť aj jej starosta Béla Kiss. „Je veľmi pekné sa takto poobzerať a vidieť toľko aktívnych seniorov. Chcel by som vám popriať veľmi pekné zážitky a veľa športových úspechov. Domnievam sa, že predstavujete takú silu, ktorú sa oplatí odovzdať mladšej generácii,“ povzbudil seniorov.

Najlepší koláč

Medzi hosťami nechýbali ani poslanci BSK a zamestnanci odboru sociálnych vecí Úradu BSK, ktorí podujatie organizovali a opätovne spojili dobrovoľníkov z radov študentov a seniorov.

„Takáto forma medzigeneračnej spolupráce sa nám výborne osvedčila. Seniori, ktorí si prišli zasúťažiť aj pomôcť, majú napriek vážnym zdravotným problémom radosť zo života. Mladí ľudia s nimi radi spolupracujú,“ uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Michaela Šopová.

Celkovo zápolilo 16 tímov v siedmich disciplínach: petang, štafetová chôdza, hod kriketkou na cieľ, hod šípkami, florbalová streľba hokejkou na bránu, chôdza s loptičkou na lyžičke a hlavolam.

Seniori a ich fanúšikovia si mohli počas prestávok medzi jednotlivými disciplínami dať zmerať krvný tlak a glykémiu, vyčistiť okuliare, či absolvovať kurz prvej pomoci na digitálnej figuríne. Tú im, napriek prázdninám, predviedli študenti Strednej zdravotníckej školy na Strečnianskej ulici a Strednej zdravotníckej školy na Záhradníckej ulici.

Absolútnym víťazom Župnej olympiády seniorov v roku 2015 sa napokon stal tím zo Senca. Najlepší župný koláč zase upiekli seniori z Domova dôchodcov na Pažítkovej ulici z bratislavského Ružinova.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM