Maros Palesch Rôzne

Župa zvýši učiteľom platy od januára 2012

Od 1. januára 2012 zvýši Bratislavský samosprávny kraj platy ako prvým riaditeľom škôl. V priemere pôjde o 14,5 percenta. Na dnešnej porade s riaditeľmi škôl, ktorých zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj, to oznámil župan Pavol Frešo.

Na stretnutí sa zúčastnili aj minister školstva Eugen Jurzyca a vicežupanka Gabriella Németh. Týmto krokom chce župa postupne dorovnať rozdiel v priemerných platoch voči ostatným krajom na Slovensku. „Učiteľské platy v našom kraji sú podpriemerné aj z hľadiska životných nákladov aj voči výške priemernej mzdy v regióne. Záväzok o zvyšovaní platov učiteľom ako župan dodržím,“ povedal Pavol Frešo. Podľa ŠÚ SR bola v roku 2010 priemerná mesačná mzda v Bratislavskom kraji 1 116 eur, priemerný plat pedagóga 744 eur.

Bratislavský samosprávny kraj má ako zriaďovateľ škôl možnosť zvýšiť platy priamo na manažérskych pozíciách. Preto sa vedenie župy rozhodlo pre kroky, ktoré by mali situáciu v školstve zlepšiť. „Následne budú na rade riaditelia našich škôl, ktorí musia hľadať  vo svojich rozpočtoch rezervy. Z týchto rezerv potom budú zvýšovať osobné príplatky učiteľom,“ dodal župan.

Bratislavská župa taktiež hľadá možnosti, ktorými by bolo možné zvýšiť platy učiteľom aj za spoluúčasti zamestnávateľských subjektov. Zvýšenie platov pre riaditeľov škôl v pôsobnosti BSK sa riadilo podľa stanovených kritérií.  Jednou zložkou, podľa ktorej sa plat zvyšoval, bol riadiaci príplatok, ktorý zahŕňal počet organizačných zložiek pôsobiacich v škole, počet žiakov, veľkosť školy a podobne. Druhá časť príplatku bol osobný príplatok. Tu sa vyhodnocovalo napríklad to, ako sa daná škola zapája do projektov ako spolupracuje s partnermi či ako hospodári s finančnými prostriedkami.

Bratislavská župa má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 58 stredných škôl. Pracuje na nich približne 3 000 zamestnancov, z toho je viac ako 2 100 učiteľov.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM