Maros Palesch Rôzne

Župa zatraktívni študijné odbory

BRATISLAVA - BSK, 03.06.2011. Na stredných školách v pôsobnosti Bratislavskej župy vzniknú atraktívne študijné odbory.

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavskej župy ponúkajú v školskom roku 2011/2012 pre uchádzačov základných škôl 4 917 miest do prvých ročníkov v dennej forme štúdia. Zapísaných je zatiaľ 3 322 žiakov. Od nového školského roka vzniknú na školách aj nové odbory, čím chce župa štúdium zatraktívniť.

„Školy by sa mali prispôsobiť novým trendom, ktoré od nich vyžaduje prax. Preto sme aj my zareagovali a požiadali sme ministerstvo školstva, aby zaradilo do siete niektoré zaujímavé a v súčasnosti žiadané odbory,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Do siete budú zaradené odbory vinárstvo a ovocinárstvo – somelierstvo, mechanik automobilových liniek, bioenergetika, masmediálne štúdiá, pracovník hotelierstva a cestovného ruchu, mäsiar – kuchár.

Vo všeobecnosti majú uchádzači najväčší záujem o štúdium na gymnáziách so štvorročným, resp. osemročným vzdelávacím programom. Na stredných odborných školách prevažuje záujem o odbory ekonomické, obchod a služby, pedagogické vedy, umenie a umelecko-remeselná tvorba. Najmenší záujem je o odbory strojárstva a ostatnej kovospracúvacej výroby, chemické odbory, spracovanie dreva, textil a odevníctvo.

Prijímacie skúšky prebiehajú v dvoch kolách, 1. kolo sa uskutočnilo 9. a 12. mája. Na voľné miesta môžu školy prijímať žiakov aj v druhom kole. To sa uskutoční na 37 školách. Prijímacie konanie sa na mnohých školách realizuje tak, že sa posúdia výsledky prihlásených uchádzačov zo základnej školy, výsledky testovania deviatakov (tzv. Monitor 9), prípadne sa zohľadnia iné úspechy v predmetových súťažiach. Na základe stanovených kritérií sa následne zostaví poradie uchádzačov. V aktuálnom školskom roku je v prvých ročníkoch 3 594 žiakov.

**Bratislavská župa má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 60 stredných škôl, z toho 39 stredných odborných škôl (z toho 2 sú jazykové školy), 15 gymnázií, 2 konzervatóriá a 4 spojené školy (2 majú organizačnú zložku gymnázium). Pracuje na nich takmer 3 300 zamestnancov a študuje 22 025 žiakov. **

Zdroj + foto: BSK, Ieta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM