Maros Palesch Rôzne

Župa bude spolupracovať s Vojvodinou

Bratislavský samosprávny kraj a Autonómna oblasť Vojvodina budú rozvíjať spoločné aktivity a podporovať vzájomnú spoluprácu v oblastiach, ktoré patria do ich právomoci. Napríklad v oblasti regionálneho rozvoja, európskej teritoriálnej spolupráci, šk

Bojan Pajtič označil spoluprácu regiónov za veľmi prospešnú a prínosnú. Vie si ju predstaviť najmä v oblasti kultúry, ekonomiky a tiež v oblasti Dunajskej stratégie. Rovnako ocenil slovenské investície, ktoré okrem podpory kultúry smerovali napríklad aj do výstavby aquaparku pri Novom Sade. Ten bude stáť na cca 20 hektároch, investícia predstavuje okolo 15 mil. eur. „Nesmierne vítam iniciatívu Bratislavského kraja pri rozvoji Vojvodiny a napredovaní Srbska do Európskej únie,“ povedal počas rokovaní.

„Oba naše regióny majú veľa spoločného, oba naše regióny spája spoločná rieka Dunaj a pevne verím, že táto spolupráca bude veľmi osožná. Naše regióny sú vo viacerých oblastiach podobné, rozchádzajú sa snáď len v tom, že kým Vojvodina je najväčší región Srbska, Bratislavská župa je na Slovensku najmenší,“ povedala podpredsedníčka. Ako ďalej uviedla, BSK môže poskytnúť pomoc napríklad cez obchodné komory pri sprostredkovaní nový investícií prúdiacich zo Slovenska, v oblasti integračného procesu či pri uchádzaní sa o predvstupové fondy ale aj v oblasti vzdelávania. „Ide o oblasť stredného odborného vzdelávania, kde by sme chceli poskytnúť systém štipendií. To znamená, že vaši študenti by sa mohli vzdelávať na našich odborných stredných školách, poľnohospodárskej, vinárskej, elektrotechnickej či strojárskej,“ priblížila Gabriella Németh.

Vo Vojvodine je nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, teda takých, ktorí by sa mohli kvalitne zamestnať. Prvým krokom je predstaviť zámer slovenskej vláde, vytvoriť ho v súlade s národnou legislatívou, čo následne umožní financovanie predovšetkým predvstupovej pomoci určenej Srbsku. Podľa riaditeľky odboru stratégií a riadenia projektov Barbory Lukáčovej sa môžu uchádzať o podporu v rámci partnerských projektov. „Ak sa podarí doriešiť do konca roka legislatívne procesy, systém štipendií by sa mohol naštartovať už od nasledujúceho školského roka,“ uviedla. Barbora Lukáčová zároveň doplnila, že sa budú usilovať naštartovať tento program čo najskôr, lebo prostriedky z fondov sa vyčerpávajú a sú alokované do roku 2014. Podľa Lukáčovej vie Bratislavská župa z programu EK pre celoživotné vzdelávanie nasmerovať pomoc na vzdelávanie pedagógov, napríklad tým, že im vytvorí stáže na slovenských školách. „Priestor na spoluprácu vidíme aj v oblasti regionálneho rozvoja a integrácie,“ dodala Barbora Lukáčová.

Vicežupanka Gabriella Németh ocenila aj to, že srbská vláda podporuje početnú slovenskú menšinu, ktorá tu žije a pôsobí už približne 270 rokov. V súčasnosti tu žije takmer 60-tisíc Slovákov. Vo Vojvodine funguje jedno komplexné gymnázium v Bacskom Petrovci a v Kovačici sú na gymnáziu slovenské triedy.

Bratislavský kraj nadviazal v tejto iniciatíve na celoštátne úsilie pomôcť Srbskej republike. Prvý impulz vznikol vlani v Bruseli na podujatí Open Days, kde bratislavský župan Pavol Frešo a predseda vlády Vojvodiny Bojan Pajtič stretli k téme Dunajská stratégia a neformálne začali spolupracovať.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

BSK a VOJVODINA
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM