Kultúra

Zúfalstvo a neistota utečencov. Otvorte oči a vnímajte ju na festivale Arteterapia

Andrej Bán dokumentuje utečencov. Cez objektív fotoaparátu už viac ako rok pozoruje masové presuny ľudí z krajín ohrozených vojnami do Európy.

Ilustračný obrázok k článku Zúfalstvo a neistota utečencov. Otvorte oči a vnímajte ju na festivale Arteterapia
11
Galéria
Zdroj: TASR

Fotografickou výstavou Andreja Bána s názvom Na ceste otvorili v Bratislave festival Arteterapia 2016. Fotograf na 40 záberoch dokumentuje utečencov prakticky od vlaňajšieho vypuknutia masových presunov ľudí do Európy z krajín ohrozených vojnami a iným násilím. Môžete si ich pozrieť v divadle Malá scéna STU na Dostojevského rade.

Pozoruje ľudí zblízka

Autor sa v období od júna 2015 do tohtoročného apríla opakovane vracal na hraničné miesta presunov a provizórnych táborov v Maďarsku, Srbsku, Macedónsku a Grécku.

„Chodím 25 rokov do vojnových a iných krízových zahraničných oblastí, kde sa deje neprávosť a útlak. No taký strach, úbohosť, utrpenie, bezmocnosť u takého množstva postihnutých ľudí som ešte nevidel. Utekali zo Sýrie, Iraku či Afganistanu, aby si zachránili holé životy,“ hovorí Andrej Bán.

Čítajte aj: Výstava Sedím na vedení a je mi dobre, upozorňuje na tisíce kilometrov nebezpečenstva

Nevedia, kde sa ocitli

„V médiách a na sociálnych sieťach sú informácie, že utekajú mladí muži s drahými mobilmi. Ja som videl prevažne ženy s deťmi a starých ľudí. A v ich očiach zúfalstvo a neistotu. Netreba pred nimi stavať ploty, ale riešiť situáciu, no nie emotívne, ale racionálne. Treba im pomôcť. Mnohí ani nevedia, kde sa ocitli. Mysleli si, že sú zachránení, pritom boli iba na začiatku svojej cesty,“ povedal na vernisáži výstavy Bán.

Do soboty 8. októbra bude hlavné dianie festivalu na Malej scéne STU. Na programe sú verejné diskusie o biznise so zbraňami, o postoji krajín V4 voči utečencom a iné tematické podujatia pre dospelých i deti.

Súčasťou festivalu je výstava fotografií Jana Skalíka vo vstupnom priestore Univerzity Komenského v Bratislave.

Čítajte aj: Slovenské a české muzeálne inštitúcie pripravujú najväčší výstavný projekt

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM