Tomáš Stupavský Rôzne

Zuckermandel: „tŕň v oku“ Bratislavčanov? O bývanie v novej mestskej štvrti je ale eminetný záujem

Nová mestská časť, ktorá vyrastá pod Bratislavským hradom niekoľko metrov od dunajskej promenády je v posledných mesiacoch predmetom mnohých diskusií. Proti výstavbe sa stavajú aktivisti aj ochranári, no predaj bytov ide skutočne „na dračku“.

Ilustračný obrázok k článku Zuckermandel: „tŕň v oku“ Bratislavčanov? O bývanie v novej mestskej štvrti je ale eminetný záujem
Zdroj: Dnes24.sk

Záujem o bývanie v mestskej časti Zuckermandel je naozaj eminentný. Zo 152 ponúkaných bytov a apartmánov umiestnených v dvoch blokoch A a C už zostáva voľných iba 27. V priebehu niekoľkých týždňov sa predalo takmer 80 percent ponúkaných bytov.

Výhodou tejto lokality bude atraktívne umiestnenie neďaleho historického centra Bratislavy. Noví obyvatelia si budú môcť vychutnať aj výhľad na Dunaj alebo sa poprechádzať po jeho nábreží.

„Zuckermandel priniesol v pravej fáze predaja na trh celkovo šesť jednoizbových, 76 dvojizbových, 52 trojizbových a 18 štvorizbových bytov vrátane piatich mezonetov. V týchto dňoch je v ponuke posledný jednoizbový a štvorizbový byt, 17 dvojizbových, osem trojizbových,“ informovala hovorkyňa J&T Real Estate Katarína Krajňáková.

„Dispozície sme navrhovali tak, aby mal každý štvorcový meter svoj zmysel,“ konštatoval Boris Schultz z architektonickej kancelárie A.M. architects.

Niekoľko fáz

S výstavbou Zuckermandelu sa začalo na jar 2014. Realizácia projektu prebieha v niekoľkých fázach. Na začiatku sa začalo s výkopovými prácami a stabilizovaním stavebnej jamy. Podľa zhotoviteľa je ukončenie stavby naplánované na koniec tohto roka. Postupne jendotlivé časti celého projektu budú dokončované v niekoľkých etapách koncom roka 2016 a v polovici roka 2018. Celá výstavba bude stáť 130 miliónov eur.

Nová štvrť sa má skladať z má skladať zo štyroch blokov s výškou sedem až 13 poschodí. V obytných domoch bude dokopy 204 bytov a apartmánov s rozlohou takmer 20-tisíc metrov štvorcových. Administratívna časť bude rozložená na priestore 32-tisíc metrov štvorcových.

Neoddeliteľnou súčasťou lokality budú obchodíky, kaviarne a reštaurácie. Tie sa budú rozprestierať na ploche dve tisíc metrov štvorcových. Verejný priestor bude tvoriť viac ako polovicu z celkovej plochy územia. Svoje miesto v Zuckermandli nájdu parky a prírodná zeleň, uličky i námestia.

Dominantou štvrte bude lávka, ktorá bude viesť ponad električkovú trať. Zaujímavým prvkom bude náučný chodník vedúci lokalitou, ktorý zoznámi návštevníkov nielen s históriu osady Zuckermandel, ale aj s jej najznámejším obyvateľom sochárom F. X. Messerschmidtom.

Zuckermandel vznikol v 16. storočí, pričom najväčší rozkvet zažil v 18. storočí, keď získal kráľovské privilégiá. Koncom 50. rokov následne došlo k masívnemu búraniu vtedy stojacich objektov.

Prečítajte si tiež: Kvôli výstavbe novej mestskej štvrti Zuckermandel vyrúbali na nábreží desiatky stromov

Zdroj foto: J&T Real Estate

Zuckermandel
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM