Webnoviny - Rôzne

Zrušenie menších eurocentov by Slováci privítali

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – Zrušenie najmenších jedno a dvojcentových mincí v obehu by uvítali takmer tri pätiny občanov. Podľa marcového reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky Centra sociálnych výskumov pri Infostate by zrušenie jedno a dvojcentových mincí uvítalo 59 % respondentov, zatiaľ čo ich zachovanie si želalo 37 % opýtaných. Zvyšné 4 % respondentov nevedeli uviesť, či by zrušenie najmenších centov privítali.

So zrušením jedno a dvojcentových mincí súhlasili najmä ľudia bývajúci v mestách s počtom obyvateľov od 50 do 100 tisíc, podnikatelia a samostatne zárobkovo činní. Rovnaký názor prevládal aj u ľudí od 25 do 29 rokov, či u obyvateľov Prešovského kraja. Na druhej strane, negatívne stanovisko k zrušeniu používania jedno a dvojcentových mincí deklarovali vo zvýšenej miere, oproti priemeru za celé Slovensko, nezamestnaní, obyvatelia Bratislavského kraja, dôchodcovia, občania z miest nad 100 tisíc obyvateľov a opýtaní s vekom nad 60 rokov.

O obmedzení používania najmenších eurocentových mincí v obehu rozhodovali v marci tohto roku poslanci Národnej rady SR. Návrh poslanca za SNS Jozefa Ďuračku, ktorý navrhol, aby sa konečné ceny platené v hotovosti matematicky zaokrúhľovali na celých päť centov, však nepodporili. Používanie jedno, dvoj a päťcentových mincí v obehu chcel Jozef Ďuračka prostredníctvom novely zákona o cenách obmedziť už vlani. Poslanci NR SR však jeho návrh zamietli.

Obmedzený obeh najmenších eurových mincí funguje napríklad v Holandsku a Fínsku. Vo Fínsku je používanie centov obmedzené zákonom, ktorý hovorí o zaokrúhľovaní platieb na päť centov. Zaokrúhľuje sa pritom celý nákup, nie jednotlivé položky. Platby uskutočnené platobnou kartou sú prepočítavané na centy a nezaokrúhľujú sa. Pokiaľ by však obyvateľ alebo cudzinec chcel platiť jedno a dvojcentovými mincami, obchodníci musia ich platbu prijať, pretože je to zákonné platidlo. Podobný systém je pritom zaužívaný aj v Holandsku, kde však nie je riadený zákonom.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM