Maros Palesch Krimi

Zrážka dvoch lodí na Dunaji

ŠAMORÍN. Jedna z dvoch lodí, ktoré sa dnes v skorých ranných hodinách zrazili na riečnom kanáli Dunaja pri Šamoríne, je výletná a nachádza sa na nej asi sto pasažierov. Druhá, potápajúca sa, je nákladná a posádka ju už opustila. Príčinu havárie preše

Na miesto vyslal Hasičský a záchranný zbor SR (HaZZ) svoje jednotky zo staníc Šamorín a Dunajská Streda s člnmi a zasahuje aj Komplexná centrálna záchranná služba z Gabčíkova. Potápajúca sa loď je mimo plavebnej dráhy. Všetky kroky hasiči konzultujú so zástupcami Povodia Dunaja, ktorí riešia situáciu vytvorenú touto mimoriadnou udalosťou.

V dôsledku zrážky osobnej a nákladnej lode na Dunaji v blízkosti mesta Šamorín vytýčila Štátna plavebná správa náhradnú plavebnú dráhu pre lode plávajúce na tejto rieke.

Na miesto havárie už prišiel minister vnútra Daniel Lipšic. V pohotovostnom člne záchranárskych jednotiek zamieril priamo na miesto zrážky.

Dunaj v týchto miestach vodného diela dosahuje najväčšiu šírku. Záchranárske práce komplikuje silný vietor. Pod jeho vplyvom je hladina rozbúrená. Vlny dosahujú výšku až jedného metra.

Situáciu po zrážke dvoch lodí na riečnom kanáli Dunaja pri Šamoríne ráno priamo na mieste preveril aj minister životného prostredia József Nagy.

Nákladná a výletná loď sa zrazili o 2. hodine ráno v plavebnej dráhe na 64. kilometri zdrže Hrušov vodného diela Gabčíkovo. Plavba na Dunaji však plynule pokračuje bez obmedzenia a zastavenia.

K zrážke došlo medzi nákladnou nemeckou loďou VICTORIA vezúcou kukuricu a výletnou maltskou loďou BAVARIA prevážajúcou 160 cestujúcich. Nákladná loď je poškodená a prehnutá v strede, preto museli posádku z lode evakuovať na osobnú výletnú loď. Výletná loď je do nej zaklesnutá a cestujúci s evakuovanými sú na jej palube.

Príčinu nočnej havárie dvoch lodí prešetruje Štátna plavebná správa, ktorá to má v kompetencii. „Štátna plavebná správa je povinná vyhodnotiť situáciu a vykonať potrebné záchranné opatrenia, prípadne povolať ostatné záchranné zložky,“ uviedol v stanovisku pre médiá Pavel Machava zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

Reagoval tak aj na vyjadrenia ministra vnútra Daniela Lipšica, ktorý povedal, že v tomto prípade pravdepodobne pochybila Štátna plavebná správa či SVP, ktorí vôbec nevyrozumeli integrovaný záchranný systém, ale informovali súkromnú záchrannú službu. „To považujem za neprijateľné a budem žiadať vysvetlenie,“ do­dal.

** „Slovenský vodohospodársky podnik, ako správca vodných tokov, začal okamžite konať a upovedomil Štátnu plavebnú správu,“** povedal generálny riaditeľ SVP Daniel Kvocera.

** „Podľa našich informácií majitelia poškodeného plavidla Bavaria zabezpečili plavidlo z Nemecka, ktoré príde loď Bavaria odtiahnuť do prístavu,“** vysvetlil Kvocera. O prevoz cestujúcich sa má postarať plavidlo SVP. „Náš podnik podnikne po dohode so Štátnou plavebnou správou všetky kroky, aby sa situácia dostala do normálu,“ prisľúbil generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku.
SVP v súčasnosti odčerpáva z poškodeného nákladného plavidla Bavaria pohonné hmoty, ktorých je približne 15.000 ton, a následne odčerpá 10.000 ton oleja zmiešaného s vodou v poškodenom plavidle.

Zdroj + foto: TASR

DUNAJ_HAVARIA_LODI
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM