Správy

Zosuv nad Devínskou cestou už neohrozuje verejnosť. Svah je zastabilizovaný

Zosunutý svah nad frekventovanou Devínskou cestou v Bratislave, ktorý bol výsledkom silných dažďov pred dvoma rokmi, by už viac nemal ohrozovať verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Zosuv nad Devínskou cestou už neohrozuje verejnosť. Svah je zastabilizovaný
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát

Sanácia asi 15 metrov dlhého zosuvu si vyžiadala takmer 134 000 eur. Vyše 100 000 eur šlo z Environmentálneho fondu, zvyšok zaplatilo hlavné mesto. Práce sa ukončili koncom augusta.

„Svah už nie je hrozbou. Je to dobrá správa aj pre blízky ostrov Sihoť, ktorý je významným zdrojom pitnej vody pre Bratislavu,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Hrozilo aj prasknutie potrubia

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal upozornil, že po zosuve navyše hrozilo prasknutie plynového či vodovodného potrubia. „To by predstavovalo nepríjemnosti pre obyvateľov žijúcich v tejto lokalite, preto sme museli odstrániť aj tento problém,“ doplnil.

Práce na sanácii sa začali 4. apríla a ukončili ich 24. augusta. „Bratislavčania môžu opäť plnohodnotne využívať Devínsku cestu bez obmedzení,“ skonštatoval Nesrovnal. Dopravné obmedzenia v danom úseku zmiznú podľa jeho slov v priebehu niekoľkých dní.

Stabilitu cesty zabezpečujú železobetónové rebrá

V rámci sanácie sa zabezpečil zosunutý svah, opravil sa poškodený lesný chodník Nad Sihoťou, ako aj priľahlá komunikácia. Problémový svah odborníci zastabilizovali a sanovali ukotveným železobetónovým základom, na ktorom osadili tri rady gabiónov z lomového kameňa.

Stabilitu komunikácie zabezpečuje päť železobetónových rebier kolmých na cestu, ktoré sú pripevnené ku skale oceľovými kotvami. Rebrá sú spojené pomocou oceľovej výstuže so zárubným múrom, ktorého dĺžka je vyše 18 metrov. Na tento múr je pomocou kotiev pripevnená rímsa so zvodidlami.

Čítajte aj: Mimoriadna situácia na Devínskej ceste skončila. Problémový úsek spevnili

Zosunutý svah na Devínskej ceste po sanácii
3
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM