Nina Táborská Samospráva

Zosunutý svah na Žižkovej: Opravy potrvajú mesiac. Prejdete tade len za asistencie polície

Krízový štáb mestskej časti na základe výsledkov geologického prieskum rozhodol, že svah, ktorý sa pred vyše týždňom po víkendových dažďoch zosunul na Žižkovej ulici v Bratislave, budú sanovať systémom vystužených strmých svahov a oporných konštrukcií geomrežami. Sanácie budú stáť do 400-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Zosunutý svah na Žižkovej: Opravy potrvajú mesiac. Prejdete tade len za asistencie polície
Zdroj: TASR

Odborníci podľa hovorkyne Alexandry Obuchovej vyhodnotili päť možností stabilizácie svahu. Zvolený spôsob bol podľa nich najoptimálnejší z hľadiska funkčnosti, rýchlosti realizácie aj ekonomického zhodnotenia.

„Je to systém, ktorý je flexibilný a estetický na pohľad, ako aj stabilný s ohľadom na únosnosť a spoľahlivosť,“ píše sa v statickom stanovisku.

Mestskú časť by sanácia mala stáť maximálne 400-tisíc eur. Zastupiteľstvo dnes prerokuje vyčlenenie prostriedkov z rezervného fondu na tento účel.* „Keďže ide o mimoriadnu situáciu, následne budeme žiadať o refundáciu prostriedkov od štátu,“* podotýka starostka Tatiana Rosová.

„Na základe odporúčania odborníkov, ktorí vypracovávali geologický prieskum, oslovíme spoločnosti, ktoré dokážu tieto sanačné práce zrealizovať v čo najkratšom čase a spoľahlivo,“ dodala.

Prechod po Žižkovej len za asistencie polície

Krízový štáb rozhodol, že obyvatelia domu s trvalým pobytom na Žižkovej ulici číslo 24 budú môcť prechádzať po ulici v osobitom režime. Budú tak však môcť urobiť len za asistencie mestských policajtov v čase od 7.00 do 8.00 hodiny a od 17.00 do 18.00 hodiny.

„Umožnenie prejazdu je podmienené priaznivým počasím,“ podotýka Obuchová.

Mimo vymedzených hodín bude prejazd umožnený v mimoriadnych situáciách, napríklad v prípade závažných zdravotných problémov či ohrozenia života a zdravia. Obyvateľov však tiež musí sprevádzať mestská polícia.

O asistenciu príslušníkov polície treba požiadať na telefónnom čísle 02/59246 400. „V prípade zistenia opakovaných porušení opatrení Staré Mesto pristúpi k opätovnému uzatvoreniu komunikácie,“ vystríha hovorkyňa.

Na základe dohody mestskej časti je v objekte River Park dočasne vyčlenených 15 parkovacích miest. Zoznam obyvateľov, ktorí tieto dočasné parkovacie miesta využijú, predloží vlastníkovi pozemku po dohode s dotknutými obyvateľmi predseda spoločenstva vlastníkov bytov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM