Nina Táborská Samospráva

Zo zákulisia volebných komisií: Päť najčastejších volebných podvodov

Možno ste sa s tým stretli už aj vy. Prišli ste voliť, no podľa komisie ste už dávno odvolili. Omyl? Nie, pravdepodobne ste sa stali obeťou volebného podvodu. Už o pár týždňov sa konajú komunálne voľby a všetka pozornosť sa sústredí na jednotlivých kandidátov. Pozrime sa pre zmenu na prácu komisií.

Ilustračný obrázok k článku Zo zákulisia volebných komisií: Päť najčastejších volebných podvodov
Zdroj: TASR

Ak raz dôjde v okrskovej volebnej komisii k nesprávnemu sčítaniu hlasov a podpíše sa zápisnica, niet už možnosti, okrem výnimočných situácií, aby sa na to v praxi prišlo. Iniciatíva Naša Bratislava v týchto dňoch predstavila podrobný manuál „Ako zabrániť volebným podvodom“, ktorý uvádza, ako je možné pokusom o podvod zabrániť.

Toto je päť najčastejších volebných podvodov, ktorých sa dopúšťajú členovia volebných komisií:

1. Používanie prenosnej volebnej urny

Odchádza s ňou len časť členov komisie. Pokiaľ by svoju nekalú činnosť koordinovali, môžu napríklad pri návšteve zariadenia pre seniorov či nemocnice vyznačiť v zoznamoch aj ľudí, ktorí nehlasovali, a doplniť príslušný počet hlasov v prospech niektorého kandidáta.

2. Omyl pri zapisovaní

Nejeden volič už zažil, že prišiel voliť tesne pred zatvorením volebných miestností a jeho meno už bolo vyznačené v zozname hlasujúcich. Dozvie sa, že išlo o len omyl pri zapisovaní a môže odvoliť. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však stal predmetom pokusu o podvod, keď spolupracujúci členovia komisie vyznačili jeho meno v zoznamoch hlasujúcich a hodili zaň v nestráženej chvíli príslušný hlas.

3. Zázračné pero

Pri sčítavaní hlasov môže pero v rukách nečestného člena volebnej komisie urobiť zázraky. Stačí totiž pri sčítavaní hlasov dokrúžkovať meno konkrétneho kandidáta na poslanca, ak volič nevyužil možnosť označiť plný počet volených poslancov. Rovnako však môže znehodnotiť hlas tým, že dokrúžkuje o jedno meno viac a hlas tým zneplatní.

4. Sčítavanie hlasov

Ďalším slabým miestom je sčítavanie hlasov. Spolupracujúca dvojica členov komisie, ktorí sa majú navzájom kontrolovať, môžu nahlásiť iný výsledok ako skutočný.

5. Sám zapisovateľ

A napokon je tu zapisovateľ. Ak sa rozhodne konať nečestne a nie je nad ním dostatočná kontrola, jednoducho uvedie do zápisnice iné číslo, ako mu hlásia členovia komisie.

Jednotlivé volebné podvody priblížil Rastislav Tešovič z iniciatívy Naša Bratislava.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM