Maros Palesch Rôzne

Zo Záhoria rýchlejšie v Bratislave

BRATISLAVA - STUPAVA, 03.08.2011. Motoristi môžu od pondelka, 1. augusta, využívať križovatku Stupava – juh na D2. Trojkilometrový úsek cesty odovzdali do predčasného užívania za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa a

Nechýbali ani predstavitelia Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., projektovej spoločnosti Dopravoprojekt, a.s. Zhotoviteľom stavby križovatky Stupava – juh je združenie zhotoviteľa stavby, ktorý je v zložení Strabag, s.r.o. a Doprastav, a.s.. Stavebné práce trvali viac ako dva roky.

Diaľničná križovatka Stupava – juh bude súčasťou plánovaného obchvatu Bratislavy na D4. Privádzač uľahčí dopravu z Bratislavy do Záhorskej Bystrice, Devínskej Novej Vsi a Stupavy, ako aj v okolitých obciach. Stavba má byť úplne ukončená do konca tohto roka.

„Ide o diaľničné križovanie D2 a D4, budúceho obchvatu hlavného mesta. V budúcnosti po ďalšej dôslednej projekčnej a investorskej príprave začneme výstavbu celého obchvatu, najskôr na východnej a južnej strane a potom na tejto strane hlavného mesta smerom na Rakúsko,“ povedal Ján Figeľ počas otvorenia privádzača.

Okrem odbremenenia veľmi vyťaženého príjazdu v severozápadnej časti Bratislavy vyzdvihol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo skutočnosť, že novým diaľničným úsekom s križovatkou na D2 sa nepomôže len obyvateľom hlavného mesta, ale aj tisícom zamestnancov, ktorí z kraja denne do Bratislavy prichádzajú za prácou. „Znamená to pokrok k docieleniu záväzkov, ktoré sme dali ľuďom. Úsek je súčasťou obchvatu D4, ktorý pôjde okolo celej Bratislavy a uľahčí dopravu celej župe. Toto je už druhý úsek, ktorý otvárame,“ povedal župan. Zároveň zdôraznil, že pomôže viac ako 10 tisíc ľuďom. Úsek je dôležitý aj pre tranzitujúcich vodičov, ktorí prevážajú tovar z kľúčových spoločností zo Záhoria a Považia cez Bratislavu a ďalej do Rakúska či Maďarska.

Technickú štúdiu tohto diaľničného úseku pod názvom „Križovatka – Stupava juh na diaľnici D2“ vypracovala spoločnosť Dopravoprojekt, a.s. v roku 2001. O dva roky neskôr bola spracovaná dokumentácia pre stavebný zámer a dokumentácia pre územné rozhodnutie. V roku 2005 vydala Záhorská Bystrica územné rozhodnutie. Dokumentácia pre stavebné povolenie bola spracovaná v roku 2007, na jej základe bolo v roku 2009 vydané právoplatné stavebné povolenie.

Podľa slov generálneho riaditeľa NDS Jána Kotuľu mala byť stavba pôvodne dokončená v marci tohto roku, ale pre problémy napríklad s vysokou spodnou vodou sa práce oneskorili o päť mesiacov. „Dodávatelia majú povinnosť do konca roka dokončiť stavbu a odovzdať ju definitívne,“ povedal Ján Kotuľa. Pôvodná zmluvná cena prác vo výške 20,41 mil. eur vzrástla o 2,7 mil. eur na 23,1 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Zdroj: BSK Foto: Bratislava24, Maroš Palesch

D2 - D4 - STUPAVA
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM