Jakub Haršany Rôzne

Známe bratislavské trhovisko stále nemá jasnú budúcnosť

Trhovisko Žilinská, ktoré je už vyše 40 rokov neodmysliteľnou súčasťou mesta, je v ohrození. Podarí sa ponechať trhovisko na terajšom mieste?

Ilustračný obrázok k článku Známe bratislavské trhovisko stále nemá jasnú budúcnosť
Zdroj: Dnes24.sk

Obľúbené staromestské trhovisko je dobre známe nielen obyvateľom z blízkeho okolia, ale aj ľuďom z celého mesta. Predajcovia a pestovatelia tu ponúkajú najrôznejšie druhy čerstvej zeleniny či ovocia z domácich záhrad. Na pultoch trhu môžeme v priebehu roka tiež nájsť bylinky, kvety, hríby, med, dokonca aj domáce kurence či kačky.

Plánovaná výstavba

Trh je vyhľadávaným miestom tých, ktorí majú radi tradičné čerstvé potraviny od domácich pestovateľov a chovateľov. Možno však už onedlho o svoje obľúbené miesto prídu. Pozemky pod trhoviskom sú totiž súkromným majetkom a ich spolumajiteľ na mieste trhu plánuje stavať.

O plánovanej výstavbe sa vie už dlhé roky. Miestni občania a aktivisti rozbehli už v roku 2010 petíciu za zachovanie trhoviska. Následne veci utíchli a až v roku 2014 sa o výstavbe začalo opäť hovoriť. Združenie Local Act na to zareagovalo rozbehnutím Iniciatívy za zachovanie trhoviska.

„Význam trhoviska pre plnohodnotný život našej štvrte, potvrdený i petíciou, je taký veľký, že si nepripúšťame možnosť, že by sme oň mali prísť,“ píše sa vo výzve Iniciatívy za zachovanie trhoviska.

K aktuálnej situácii ohľadom trhoviska sa vyjadril aj starosta Starého Mesta Radoslav Števčík: „Trhovisko na Žilinskej ulici považujem pre Staromešťanov za dôležité miesto nielen z pohľadu možnosti nakúpiť si sezónnu zeleninu, ovocie, potraviny či kvety, ale aj ako miesto stretávania. Napriek tomu, že sa nachádza na súkromných pozemkoch, je úlohou samosprávy urobiť všetko pre to, aby bolo toto trhovisko zachované.“

Záležať bude na postoji majiteľov

Jeden z vlastníkov pozemkov pod trhoviskom plánuje na mieste vybudovať polyfunkčný dom aj s parkovacími miestami. Proti tejto výstavbe nie sú len miestni obyvatelia, ale aj aktivisti. Tí by chceli v prvom rade zachovať trhovisko na svojom pôvodnom mieste. Ak by sa to však nepodarilo, druhou možnosťou by bolo presunutie trhoviska do bezprostredného okolia.

Čo bude s trhoviskom na Žilinskej ulici je nateraz otázne. Podľa slov starostu je však kľúčové, aké plány majú na tomto mieste majitelia pozemkov. „Kým jeden z nich presadzuje na mieste trhoviska výstavbu, ten druhý je zdržanlivejší a práve vďaka nemu je trhovisko stále v prevádzke, aj keď už bol viackrát ohlásený jeho koniec. Budúcnosť trhoviska je primárne závislá od vôle vlastníkov pozemkov,“ informoval nás Števčík.

Čítajte aj: Karlova Ves odstraňuje z ulíc bariéry

Trhovisko Žilinská
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM