Michaela Katonová Rôzne

Zmysluplné zaplnenie mestských dier je možné. Chýba len vôľa

Post-socialistické mestá trpia nekvalitnými verejnými priestormi, o ktoré sa nemá kto starať. Bratislava nie je výnimkou. Ako by sa tieto mestské diery dali zmysluplne zaplniť?

Ilustračný obrázok k článku Zmysluplné zaplnenie mestských dier je možné. Chýba len vôľa
Zdroj: Dnes24.sk

Majetkovo nevysporiadaných či byrokraciou zviazaných verejných priestorov má hlavné mesto desiatky. Dlhodobo nevyužívané miesta pritom môžu byť zmysluplne využité, hoci aj na krátky čas.

Sandra Štasselová a Michal Štassel vidia riešenie prostredníctvom svojho projektu Diery. Podstatou je rozoznanie potenciálu daného miesta a vytvorenie dočasného, prípadne trvalého riešenia. „Naše riešenie má dve polohy. Aktivistickú a systémovú,“ hovoria autori.

Aktivistické riešenie v prvom rade združuje informácie a celkovo popularizuje koncept dočasného využitia. „Platforma zjednodušuje kontakt medzi sociálnymi inovátormi a majiteľmi nevyužívaných priestorov,“ opisujú autori prvú časť plánu. V praxi by to vyzeralo tak, že ak sa nájde „diera“, ktorá by mohla byť využitá napríklad ako pop-up záhrada (dočasná záhrada, ktorá sa po čase presunie inam, pozn.red.), autori začnú komunikovať s majiteľmi o budúcom využití.

Systémové riešenia nadväzujú na aktivistické a rátajú s úspechom, po ktorom by už samotná samospráva motivuje majiteľov dier, aby priestory sprístupnili. „Miestne dane. Pokuty. Daňové úľavy. Nástroje existujú. Chýba len vôľa,“ opisujú spôsoby motivácie pre majiteľov Štasselovci.

Mnohé nevyužité pozemky majú potenciál na mobilné záhrady, kde sa susedia stávajú komunitou. Obyvatelia z okolitých bytových domov do nich môžu kedykoľvek prísť, zasadiť rastliny či len oddychovať po práci. Podobné miesta využili v Londýne, Kodani či Amsterdame a postupne vznikli malé parky ale aj stanovištia pre bicykle či detské ihriská.

Prečítajte si tiež: Mobilná záhrada na Sasinkovej končí. Na novom mieste spojí susedov s deťmi zo Špeciálnej základnej školy na Karpatskej

Na spustnutej terase pod pyramídou vybudovali komunitnú záhradu. Rozhlas sa rozhodol pokračovať bez nich

Zdroj foto: Vnutroblok – Sandra Štasselová a Michal Štassel

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM