Správy

Zmena v zápisoch do prvých tried! Rodičia s budúcimi prvákmi prídu na zápis až na jar

Zápis detí do prvého ročníka základných škôl už nebude v januárovom termíne ako doteraz, ale až v apríli. Túto zmenu priniesla novela školského zákona z júna minulého roku. Informuje o tom ministerstvo školstva na svojej webovej stránke. Posun má znížiť počet detí s odloženou dochádzkou.

Ilustračný obrázok k článku Zmena v zápisoch do prvých tried! Rodičia s budúcimi prvákmi prídu na zápis až na jar
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Rodičia či iní zákonní zástupcovia tak tento rok privedú budúcich prvákov na zápis až v období od 1. do 30. apríla.

„Posun o dva a pol mesiaca si vyžiadala prax, keď sa ukázalo, že pre mnohé deti je tento čas významný pre dosiahnutie školskej spôsobilosti,“ informuje rezort školstva. Ide o súhrn psychických, fyzických a sociálnych schopností, ktorý dieťaťu umožňuje stať sa žiakom a je predpokladom absolvovania výchovno-vzdelávacieho programu základnej školy.

Doteraz sa zápis konal v období od 15. januára do 15. februára.

„Mal by sa tak znížiť počet detí, u ktorých bol odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky,“ vysvetlilo ministerstvo.

V súvislosti s týmto dochádza aj k ďalšej úprave termínov viacerých úkonov, ktoré nasledujú po zápise. Riaditeľ školy musí po novom rozhodnúť o prijatí dieťaťa do 15. júna a zároveň do 30. júna zaslať zoznam prijatých detí obci, v ktorej majú trvalý pobyt.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM