Maros Palesch Rôzne

Zmena územného plánu v lokalite Vlčie hrdlo

Bratislavská verejnosť sa v ostatných dňoch intenzívne zaoberajú témou, ktorá súvisí s navrhovanou zmenou funkčného využitia územia v lokalite Vlčie hrdlo. Magistrát hlavného mesta prináša upresnenie informácií o kúpe pozemkov.

Totiž v práve prerokovávanom druhom návrhu zmien a doplnkov aktuálneho územného plánu slovenskej metropoly, ktorého prípravu gestorovalo bývalé vedenie mesta na čele s primátorom Andrejom Ďurkovským, sa počíta so zmenou funkčného zadefinovania územia lužných lesov, zelených, lesnatých plôch medzi Dunajom a rafinériou Slovnaft na priestor, ktorý by v budúcnosti umožnil výstavbu vodného diela – riečneho prístavu. Proti takejto zmene aktívne protestuje nielen verejnosť, ale aj niektorí poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí navrhli, aby tento návrh bol vyradený z prerokovávaného materiálu.

O definitívnej podobe navrhnutých zmien a doplnkov územného plánu budú poslanci rozhodovať po tom, ako bratislavský magistrát získa stanovisko prokuratúry, ktorá posudzuje, či predložený dokument musí byť schválený ako celok, alebo je možné z neho vyňať akýkoľvek predložený návrh zmeny, doplnku. V tejto súvislosti je nevyhnutné zdôrazniť, že druhý návrh zmien územného plánu pripravovali a pripomienkovali poslanci, ktorých mandát skončil minuloročnými komunálnymi voľbami.

Dnešné zastupiteľstvo teda prevzalo agendu, s ktorou sa v predchádzajúcom volebnom období nevedeli mestskí poslanci a ani bývalé vedenie samosprávy vysporiadať, nevedeli uzatvoriť legislatívny proces zmien územného plánu.

Zmena funkčného využitia spomínaného územia sa pritom týka pozemkov, ktoré nie sú vo vlastníctve mesta a časť z nich v minulosti získal vlastník, dedič na základe reštitučného zákona. Bývalé vedenie mesta, a teda ani vtedajší primátor Andrej Ďurkovský, preto nemohlo o predaji pozemkov reálne rozhodovať. Preto sa za chybnú informáciu o tom, že o predaji časti pozemkov rozhodovalo bývalé vedenie samosprávy ospravedlňujeme nielen exprimátorovi, ale aj novinárom, širokej verejnosti. Nepresná informácia bola spôsobená výlučne tým, že do riešenia tejto citlivej témy vstupujú viaceré odborné útvary mesta, každé disponuje iným druhom informácií a pri časovom slede mediálnych výstupoch došlo k nepresnej interpretácii situácie.

Zdroj: Magistrát Bratislavy, Ľubomír Andrassy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM