Kultúra

Zlatý mok a jedlo na tisíc spôsobov: Príďte si vychutnať pivné novinky a pouličné jedlo pred Starú tržnicu

Na podujatí Salón Piva nájdete pod jednou strechou tradíciu i novinky zo sveta zlatého moku. K dobrému pivku patrí aj dobré jedlo, ktoré nájdete na Street food parku.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý mok a jedlo na tisíc spôsobov: Príďte si vychutnať pivné novinky a pouličné jedlo pred Starú tržnicu
Zdroj: Dnes24.sk

Chutí vám viac chladené čapované, tmavé, svetlé, s bohatou penou či príjemne ovocné alebo citrónové? Pivo nie je iba nápojom pre chlapov s pivným bruchom v zatuchnutých pohostinstvách, ale na chuť mu prídu aj ženy. Lahodí aj abstinentom alebo šoférom, ktorí si ho vychutnávajú v nealkoholickom prevedení.

Pivná marmeláda, tekuté chuťovky od remeselných pivovarov či obľúbené cidre.

V roku 2014 bola spotreba piva na jedného Slováka podľa Štatistického úradu SR 70,4 litrov. Do štátnej kasy príde z pivovarníckeho priemyslu ročne 227 miliónov eur. Tekutý chlieb, ako sa pivu hovorí, má svoj vlastný Salón Piva.

Happy Friday 13

Milovníci piva a regionálni pivovarníci sa tradične stretávajú dvakrát do roka. Začiatkom apríla ochutnávali v Košiciach, od 13. – 15. apríla sa stretnú v bratislavskej Starej tržnici.

Aj keď je cieľom degustačného podujatia priblížiť konzumentom jeho prípravu, spôsob podávania a možnosti kombinácií s jedlom, organizátor výstavy Ivan Čižmárik priznáva: „Mám pocit, že našich pravidelných návštevníkov už naozaj netreba vzdelávať, čo sa pivnej kultúry týka. Na naše podujatia chodia fajnšmekri, ktorí sú rozhľadení a vyslovene sa tešia na každoročné či sezónne novinky.“

A tých veru nebude málo. Ich spoločným menovateľom je krásny nový pohár typu TEKU od nemeckého výrobcu Rastal, do ktorého si návštevníci budú môcť načapovať degustačné vzorky. Milovníci kooperačných várok určite privítajú druhú edíciu piva Happy Friday 13, navarenú chlapcami zo Salónu Piva a Richtára Jakuba.

Súčasťou podujatia bude opäť aj Street Food Festival s ponukou dobrého jedla priamo pred Starou tržnicou.

Pivná marmeláda

Chýbať nebudú ani populárne cidre, či vychytaná pivná marmeláda Beermalade.

Na svoje si prídu milovníci piva z Banskobystrického pivovaru Urpiner, rožňavského Kalteneckera, Holíčskeho pivovaru Wywar, bratislavského minipivovaru Richtár Jakub, pivovaru Fabrika z Bratislavy, trnavského pivovaru Sessler, podtatranského pivovaru Buntavar, kvačianskeho pivovaru Brontvai, pivovaru Stupavar zo Záhoria, Piešťanského pivovaru, ale aj mnohých ďalších slovenských, českých i iných zahraničných pivovarov.

Na Salóne Piva za vstupné v hodnote päť eur na jeden deň dostanú návštevníci sklený pohár TEKU, katalóg pivovarov so zoznamom pív a ceruzku, aby si mohli do katalógu robiť poznámky. Kto by chcel akciu navštíviť každý deň, za trojdňovú permanentku zaplatí desať eur.

K dispozícii budú tradične aj žetóny v hodnote 0,50 eur, ktoré budú zameniteľné v stánkoch pivovarov za pivo a za jedlo. Salón Piva je otvorený od 15.00 do 23.00 hod.

Prečítajte si aj: Hľadáte program na voľný večer počas pracovného týždňa?

Prvý tohtoročný Street Food Park štartuje už v stredu

Radi by sme vás pozvali na pravidelný bratislavský Street Food Park – street food podujatie na námestí pred Starou tržnicou. Už po štvrtýkrát spája najlepších predajcov kvalitného a nápaditého pouličného jedla.

Na chuť si prídu mäsožravci, vegáni ale aj milovníci sladkého jedla.

Medzi 11 predajcami nebude chýbať napríklad Poľná kuchyňa (fish & chips), Local Burger (burger), Food store (gyoza), BARsKDE (pastrami) či NYC corner (hotdog). Radi privítame aj nových predajcov, medzi ktorými budú: Salt'n'Pepa (sendviče a burgery), Burritos (burritos) alebo Párance.

V príjemnej atmosfére pred Starou tržnicou a nastojáka si môžete vychutnať obed, neskorý snack alebo sa posilniť pred večerným programom v meste.

Otváracie hodiny Street Food Parku:

  • Streda 13.4.: 15:00 – 22:00
  • Štvrtok 14.4.: 12:00 – 22:00
  • Piatok 15.4.: 12:00 – 22:00
  • Sobota 16.4.: 10:00 – 22:00

Prečítajte si aj: Fascinujú vás drony a svet robotov? Príďte sa pozrieť, ako si poradia s kečupom!

Zdroj foto: polna-kuchyna.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM