Alexandra Húsková Kultúra

Život očami fotografov, aj o tom je súťaž Slovak Press Photo

Výstava prináša nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotožurnalisti a fotografi žijúci v Slovenskej republike a vybraných krajinách Európy. Cieľom súťaže aj výstavy je umožniť verejnosti byť očitým svedkom udalostí a javov uplynulého roka.

Ilustračný obrázok k článku Život očami fotografov, aj o tom je súťaž Slovak Press Photo
Zdroj: Dnes24.sk

Novinkami začínajúceho štvrtého ročníka súťaže Slovak Press Photo sú medzinárodná kategória krátke video do troch minút a zvláštna kategória Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti – tradícia a súčasnosť.

Slovak Press Photo je súťaž a následná výstava fotografických prác. Okrem novej kategórie o Slovensku môžu od 15. júna do 31. augusta domáci súťažiaci zasielať fotografie aj v kategóriách reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport a príroda.

Ďalšia kategória je pre mladých fotografov do 25 rokov a študentov. Pre zahraničných fotografov z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny je opäť kategória stredoeurópska fotografia.

„Teší ma, že predsedom poroty je legendárny americký fotograf a viacnásobný víťaz World Press Photo Stanley Greene. Príde v septembri do Bratislavy na vyhodnotenie a bude aj viesť workshop,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.
. Podľa bratislavského primátora Iva Nesrovnala je to už významná medzinárodná súťaž, ktorá si získala veľké renomé. „Teší ma to ako primátora aj amatérskeho fotografa. Opäť bude grant Bratislavy a táto kategória je zaujímavá, poskytuje veľa možností na zobrazenie mesta. Dúfam, že sa jej zúčastní veľa fotografov,“ povedal primátor.

Nad novou kategóriou o Slovensku prevzalo záštitu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Je to pri príležitosti budúcoročného šesťmesačného predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únii.

„Chceme túto fotografickú súťaž využiť na propagáciu našej krajiny a bude putovať po zastupiteľských úradoch vo svete,“ zdôvodnila Katarína Tomková, generálna riaditeľka Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ z MZVaEZ.

Okrem Greena ďalšími novými zahraničnými členmi poroty sú riaditeľ Rus Press Photo, fotograf, kurátor a historik fotografie Vasily Prudnikov (Bielorusko) a ukrajinský fotograf Alexander Chekmenev, ktorý bude mať v septembri autorskú výstavu v Bratislave. Hodnotiacu porotu doplnia českí fotografi Jindřich Štreit a Roman Vondrouš aj slovenské fotografky Judita Csaderová a Jana Hojstričová.

Medzinárodná kategória je i pre súťažiacich s krátkym videom. Okrem domácich sa jej môžu zúčastniť autori z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny. Zámerom tejto súťaže, ktorá vzniká v spolupráci s RTVS, je podnietiť kvalitatívny rast tvorcov aktuálnych spravodajských, dokumentárnych a publicistických šotov pre publikovanie v audiovizuálnych médiách.

Tieto príspevky bude hodnotiť trojčlenná porota pod vedením režiséra a kameramana Pavla Barabáša. Ďalšími členmi sú riaditeľ spravodajstva ČT Zdeněk Šámal a slovenský kameraman a fotograf Martin Kollár.

Po septembrovom hodnotení bude od 22. októbra do 30. novembra v Múzeu mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca výstava ocenených a ďalších vybraných prác.

Nad týmto projektom prevzali záštitu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Podmienky súťaže sú na internetovej stránke www.slovak-press-photo.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM