Rôzne

Zimný štadión na Tehelnom poli bol kedysi najmodernejšou športovou stavbou v Československu

Asi už len ozajstní pamätníci si spomenú na časy, kedy sa z prvého umelého klziska v Bratislave postupne stal moderný zimný štadión. My si tieto spomienky oživíme.

Ilustračný obrázok k článku Zimný štadión na Tehelnom poli bol kedysi najmodernejšou športovou stavbou v Československu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Za počiatky dnešného Zimného štadióna Ondreja Nepelu môžeme považovať otvorenie najstaršej striekanej ľadovej plochy v Bratislave v roku 1871. Postupne vznikali v meste aj ďalšie plochy, korčuľovalo sa dokonca aj na jazere na Železnej studničke. Ako však roky plynuli, priaznivci korčuľovania čoraz viac túžili po umelom klzisku.

Prvé umelé klzisko

Bratislavčania sa dočkali až na konci roka 1940. Prvé výkopové práce na novom klzisku sa začali už 28. októbra 1939 za vtedajšou železničnou traťou vedľa Trnavskej cesty. O približne rok neskôr prišli do Bratislavy aj stroje na výrobu umelého ľadu, takže sa pomaly schyľovalo k dlhoočakávanému otvoreniu nového klziska.

Klzisko slávnostne otvoril vládny komisár Bratislavy Belo Kováč 14. decembra 1940. V tento deň si umelý ľad mohla prvýkrát vyskúšať aj verejnosť. Bratislavčania zaplatili vstupné 3 koruny, vojaci, študenti a mládež platili polovicu. O týždeň neskôr sa na umelom klzisku uskutočnil prvý oficiálny hokejový zápas.

Okolo klziska bola vybudovaná drevená tribúna pre približne 300 ľudí. Šatne pre hokejistov a krasokorčuliarov sa nachádzali na susednom kúpalisku.

Nové tribúny i strecha

Postupne sa tvár klziska menila. V rokoch 1948 a 1949 postavili okolo ľadovej plochy betónové tribúny na státie pre 11 000 ľudí. Z klziska sa tak stal prvý zimný štadión v Bratislave, ktorému ešte stále chýbala strecha.

Zmenilo sa to v roku 1958, kedy pri príležitosti konania majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní prekryli betónové tribúny strechou. Zároveň bola časť tribún zrekonštruovaná tak, že vzniklo 4 800 miest na sedenie a 7 000 miest na státie. V tejto dobe patril štadión medzi najmodernejšie športové objekty v celom Československu.

Už len na sedenie

Ďalšia významná rekonštrukcia prebiehala až v rokoch 1990 až 1992, kedy sa zmeny dotkli najmä vnútorných priestorov. V hľadisku zrušili miesta na státie a vytvorilo sa celkovo 7 747 miest na sedenie. Obnovou prešla aj plocha, kabíny, technické priestory a ako bonus štadión dostal novú oceľovú strechu.

Postupne boli na štadióne vykonané aj ďalšie úpravy, ktoré mali za cieľ skvalitniť a skultúrniť prostredie pre divákov. Vybudovali sa sky boxy, nové kabíny, novinárska miestnosť a pribudla aj informačná video kocka.

Zatiaľ posledná veľká rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 2009 až 2011 pred Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji 2011 v Bratislave a Košiciach. Jej súčasťou bola kompletná obnova strešnej konštrukcie, odstránenie stĺpov v hľadisku a výmena celej technológie. Pribudla aj druhá tréningová plocha a kapacita štadióna sa zvýšila na 10 055 miest. Počas rekonštrukcie sa zbúralo až 80 percent pôvodného štadióna.

zdroj: www.nepela-arena.eu

Zdroj: YouTube.com
Zimný štadión Ondreja Nepelu (archívne fotografie)
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM