Nina Táborská Rôzne

Zima sa blíži a v uliciach Bratislavy je niekoľko tisíc bezdomovcov. Viete ako im môžete pomôcť?

Mrazivé noci a chladné rána. Zima je pomaly tu a v uliciach Bratislavy je niekoľko tisíc ľudí bez strechy nad hlavou. Aj preto niektoré z mestských častí pristupujú k intenzívnejšiemu monitorovaniu bezdomovcov. Každý podnet a pomoc je viac ako vítaná.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa blíži a v uliciach Bratislavy je niekoľko tisíc bezdomovcov. Viete ako im môžete pomôcť?
Zdroj: TASR

Bratislavská Petržalka stále bojuje s veľkým počtom ľudí, ktorí sa deň aj noc pretĺkajú ulicami. Nie všetci pomoc vždy privítajú, niektorí tvrdia, že ju nepotrebujú. Samospráva najväčšej mestskej časti pravidelne monitoruje bezdomovcov na svojom území. S príchodom zimy sa frekvencia monitoringu zvyšuje. Prebieha jedenkrát do týždňa.

Nocľahárne v hlavnom meste

Petržalka tento rok poskytla priestory v bývalých detských jasliach na Rovniankovej ulici spoločnosti Misionárky lásky – sestry Matky Terezy. V týchto priestoroch nájdu ľudia v núdzi nocľaháreň a rovnako tu tiež majú možnosť osobnej hygieny. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Ďalšia noclaháreň pre ľudí bez domova je zriadená vo Vrakuni na Hradskej ulici. Zriadil ju magistrát a funguje pod menom Mea Culpa. Na Hradskej funguje aj Domov pre každého a na Ivánskej ceste zase Nocľaháreň Sv. Vincenta de Paul.

Čo pomôže

Ako je už zvykom, aj tento rok Petržalka zbiera teplé oblečenie a na Štedrý deň pripraví vianočnú kapustnicu pre všetkých Petržalčanov, ku ktorým patria aj ľudia bez domova. Práve práca s touto sociálnou skupinou je veľmi náročná a preto je každá pomoc vždy vítaná.

Deky, prikrývky, teplé oblečenie, obuv či potraviny. Prispieť môže každý, napríklad aj cez Zónu bez peňazí.

13. novembra odštartoval v Bratislave Mesiac bez domova. Potrvá do 13. decembra. Každý sa môže zo dňa na deň dostať na ulicu a práve to má všetkým tento mesiac pripomenúť.

Neziskové organizácie sa snažia upozorniť na to, že problémy bezdomovcov nikto nerieši. „Chceme mesiac hovoriť o tom, čo my vidíme denno denne pri našej práci tak, aby sme otočili vnímanie spoločnosti na našu stranu a aby sa konečne začalo v spoločnosti niečo diať,“ uviedol Sergej Kára z OZ Vagus.

Práve Vagus minulý týždeň v rámci Mesiaca bez domova usporiadal akciu pod návzom Noc vonku. Článok nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM