Aktualizované Nina Táborská Samospráva

Zima bez dopravného kolapsu? Mesto už teraz uvažuje, ako zlepšiť zimnú údržbu. Toto by sa malo zmeniť

Každoročne sú Bratislavčania svedkami toho, že keď nasneží, doprava v hlavnom meste kolabuje. Aj preto malo už dnes mesto prvé stretnutie operačného štábu zimnej údržby na túto zimnú sezónu. Podľa primátora sa dohodlo niekoľko krokov, ktoré majú zabrániť dopravnému kolapsu.

Ilustračný obrázok k článku Zima bez dopravného kolapsu? Mesto už teraz uvažuje, ako zlepšiť zimnú údržbu. Toto by sa malo zmeniť
Zdroj: TASR

Zimná údržba bola podľa primátora Iva Nesrovnala v predchádzajúcich obdobiach terčom kritiky asi u všetkých Bratislavčanov. „Bratislavčania mali pocit, že za veľa peňazí dostávajú málo muziky,“ začal primátor.

Preto sa podľa jeho slov urobilo niekoľko manažérskych opatrení, ktoré by situáciu už túto zimu mali zlepšiť. „Zaistili sme predovšetkým lepšiu komunikáciu medzi jednotlivými dispečingami – či už ide o DPB, mestskú políciu či dodávateľa služby. Zabezpečili sme tiež, aby čerpali informácie z jednej meteorologickej služby, aby sa nestalo, že jedna strana si myslí, že bude pršať a druhá, že bude snežiť,“ vysvetlil primátor.

Ako uviedol pre Bratislava24.sk, ponovom budú vozidlá disponovať GPS zariadeniami na sledovanie jednotlivých pluhov a posýpacích áut. „Chceli by sme, aby boli tieto informácie dostupné aj na internete. Občania tak budú môcť sledovať, kde sa posýpacie autá aktuálne pohybujú,“ doplnil Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Firma na zimnú údržbu v Bratislave: Ceny, za ktoré poskytujeme svoje služby, sú pre mesto priaznivé

Veľkou zmenou oproti predchádzajúcim zimám bude skutočnosť, že posýpacie autá nebudú stáť v garážach, ale na stanoviskách, pripravené v prípade nepriaznivého počasia okamžite vyraziť na bratislavské cesty. „Nechceme aby sa opakovala situácia, že keď začne snežiť, autá ešte len budú vychádzať z garáží, a tak zapadnú v kolónach namiesto toho, aby sa dostali tam, kam majú,“ uviedol Ivo Nesrovnal.

Mesto bude tiež robiť preventívny posyp zvlhčenou soľou, podobne ako v susednom Rakúsku, aby sa sneh ľahšie a rýchlejšie roztápal a neostával na cestách.

„Približne za rovnaký objem financií, aké sa vynakladali na zimnú údržbu po minulé obdobia sme zabezpečili ďaleko väčší rozsah služieb a zvýšili ich kvalitu,“ vyhlásil primátor.

Zimnú údržbu naďalej bude zabezpečovať súkromná firma A.R.K. technické služby, nakoľko mesto s týmto partnerom uzavrelo zmluvu až do roku 2018. Zmluva bola podpísaná ešte počas šéfovania Andreja Ďurkovského na osem rokov. Mesačne za ňu počas zimy mesto platí takmer milión eur.

Stále však platí aj uznesenie mestského zastupiteľstva – preveriť, či by mesto nebolo schopné si túto službu robiť aj vlastnými silami.

„Úspešné zvládnutie zimných výkyvov počasia praje pripraveným“

Aktuálne mesto rokuje s Krajským dopravným inšpektorátom Bratislavy o možnostiach odklonu nákladnej dopravy pred vstupom do mesta, či sprievode mechanizmov údržby, ale aj o možnej spolupráci s mestskými spoločnosťami a príspevkovými organizáciami a poskytnutí záložných vozidiel v čase pohotovosti.

„Nechceme sa, tak ako po minulé roky, nechať zaskočiť. Úspešné zvládnutie zimných výkyvov počasia praje pripraveným. Chceme maximálne zmierňovať dopady nepriaznivých vplyvov poveternostných podmienok na zjazdnosť komunikácií,“ upresnil primátor I. Nesrovnal.

Zimná pohotovosť začína najneskôr začiatkom decembra (podľa poveternostných podmienok najneskôr 15. novembra – 20. decembra a končí 28. februára – 15. apríla), mesto ju však môže vyhlásiť aj skôr. V prípade, že by sa odohralo niečo podobné ako minulý rok v januári a došlo by k porušeniu zmluvných povinností dodávateľa zimnej údržby, pristúpi mesto podľa slov primátora k sankciám.

Zimná pohotovosť akou disponuje Bratislava:

89 ručných pracovníkov

55 kusov techniky

11 sypačov s pluhom do 4 ton

43 sypačov s pluhom nad 4 ton

1 snehová fréza

2000 ton soli na posyp

soľ v 25 kilových baleniach pre občanov

Zimná pohotovosť je štandardnou súčasťou zimnej údržby v každom meste, kde prichádza do úvahy sneženie. V Bratislave ju stanovuje Magistrát na základe technického predpisu. Riadenie zimnej údržby je rozdelené do niekoľkých stupňov podľa naliehavosti a rozsahu zásahu komunikácií zlými poveternostnými podmienkami.

Po minuloročnej kalamite mesto vytvorilo aj špeciálny zoznam komunikácií, ktoré by mali byť v prípade hustého sneženia spravované ako prvé. Zoznam nájdete tu: Tieto bratislavské cesty by sa mali v zime čistiť ako prvé: Mesto vytvorilo špeciálny zoznam

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM