Alexandra Húsková Samospráva

Zhnitý prístrešok na Hlavnej stanici sa konečne dočkal obnovy. Čo všetko už mesto upravilo na Predstaničnom námestí?

Prístrešok nad chodníkom pri Hlavnej stanici v smere k SAV sa opravuje, chodník je preto v tomto smere uzavretý. Konštrukcia už potrebovala vynovenie ako soľ. Vymieňajú sa tu odhnité časti podhľadu a nosníky. Na opravy sa pozrite aj v našej galérii.

Ilustračný obrázok k článku Zhnitý prístrešok na Hlavnej stanici sa konečne dočkal obnovy. Čo všetko už mesto upravilo na Predstaničnom námestí?
Zdroj: Dnes24.sk

Chodník pri prístrešku je uzavretý, nakoľko aktuálne prebieha rekonštrukcia. Vymieňajú sa nosné časti filagórie, nosníky, ktoré boli už staré a teda z dôvodu bezpečnosti budú vymenené za nové. Chodník bude otvorený pre verejnosť vo februári – práce by mali byť ukončené do konca januára.

Suma vyčlenená na rekonštrukciu je 30 tisíc eur.

„Ešte na jeseň sa odstraňovali nánosy z povrchu dreveného prístrešku, ktorý vedie k nástupištiam MHD v priestore hlavnej stanice a vzhľadom na jeho katastrofálny stav sa vedenie mesta rozhodlo, že pristúpime k jeho rekonštrukcii. Je možné prístrešok vhodne opraviť namiesto jeho úplného zbúrania,“ informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa Magistrátu.

Jednou z posledných úprav v tomto priestore je práve rekonštrukcia dreveného prístrešku.

Rekonštrukcia je súčasťou projektu zmien v predstaničnom námestí, ktoré mesto realizuje už od minulého leta. Prečítajte si aj: Tak sme sa konečne dočkali! Mesto začalo upravovať katastrofálny priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou

Konštrukcia už začínala byť nebezpečná pre verejnosť

„Okrem toho, že odpadu z pílenia, drvenia a nánosov na prístreškoch bolo toľko, že sme potrebovali dva 9-kubíkové kontajnery sme zistili, že stav prehnitia drevenej konštrukcie v jednej časti je tak závažný, že musí byť zrekonštruovaný, aby bola zachovaná bezpečnosť peších v tomto úseku,“ priblížila Ivana Skokanová.

Prečítajte si aj: Na Predstaničnom námestí už treba upraviť iba drevený prístrešok a vymeniť eskalátory.

„Čo sa týka projektu Hlavnej stanice, vyzvali sme investora na dodržanie zmluvy a zrealizovanie projektu. Zmluva s investorom vyprší v decembri roku 2016 a v prípade, že investor projekt nepostaví, zmluva skončí samovoľne a vyhlásime novú medzinárodnú súťaž. My sme sa však rozhodli nečakať na to, ako sa investor rozhodne a v predstaničnom priestore sme spravili viditeľné zmeny,“ uviedol Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy.

Aké zmeny sa spravili na Predstaničnom námestí od leta?

V rámci mestského projektu revitalizácie predstaničného námestia mesto vymenilo asfaltové povrchy na cestách, chodníkoch a nástupištiach, osadili sa nové obrubníky, pribudli bezbariérové úpravy nájazdov na chodníky.

Námestie bolo doplnené novým mobiliárom, odpadkovými košmi, kvetináčmi a lavičkami. Na ploche námestia bola vysadená zeleň, odstránené nelegálne reklamné plochy a a grafity.

„Optimalizovali sme tiež organizáciu dopravy, bolo zúžené stredové parkovisko, čím vznikol nový pruh pre odstavené vozidlá MHD a pripravili sme nové vodorovné a zvislé dopravné značenie. Dôležitou zmenou je, že parkovisko taxíkov bolo presunuté do spodnej časti námestia, čím sa uvoľnilo obratisko pre krátke nastúpenie a vystúpenie z vozidiel,“ vymenoval aktivity mesta Ivo Nesrovnal.

„Námestie je tak dnes krajšie, prehľadnejšie, lepšie organizované a nepôsobí zanedbaným a špinavým dojmom. A to bolo cieľom. Bratislavčania, ale aj návštevníci mesta sa tak teraz môžu pohybovať naozaj v upravenejšom prostredí,“ doplnil.

Taxikári na Hlavnej stanici však zrejme potrebovali dlhšie obdobie na navyknutie si na nové pravidlá. Redakcia Bratislava24.sk počas jesene monitorovala odstavené taxíky, ktoré nerešpektovali nové státia a naďalej obmedzovali premávku na obratisku pred Hlavnou stanicou. Viac si prečítajte TU.

Prečítajte si aj: Dočká sa Bratislava novej Hlavnej stanice? Tento rok vyprší termín na jej obnovu, práce ani nezačali

Oprava prístrešku na Hlavnej stanici
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM