Alexandra Húsková Samospráva

Zdvojnásobenie dane z nehnuteľnosti sa nepozdáva ani poslancom v Dúbravke. Rozhodnú sa na mimoriadnom zastupiteľstve

Kvôli dôkladnému prerokovaniu materiálu k zvýšeniam dane z nehnuteľností sa poslanci stretnú opäť na mimoriadnom zastupiteľstve. Materiál, smerujúci do mesta, chcú poslanci pripomienkovať.

Ilustračný obrázok k článku Zdvojnásobenie dane z nehnuteľnosti sa nepozdáva ani poslancom v Dúbravke. Rozhodnú sa na mimoriadnom zastupiteľstve
Zdroj: Dnes24.sk

Zvýšenie dane z nehnuteľností?

Na rokovania zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy prichádza návrh zmeny VZN Hlavného mesta Bratislavy o daniach z nehnuteľností. K zmene návrhu sa môžu vyjadriť všetky mestské časti Bratislavy, avšak len s hlasom poradným – rozhodovať budú mestskí poslanci.

„My musíme materiál prerokovať do jedného mesiaca, inak je brané, že s tým súhlasíme,“ vyjadril sa Martin Zaťovič, starosta Dúbravky. Priemerná daň za byt v Bratislave je okolo 25 eur. Po schválení materiálu mestskými poslancami by sa daň mala zdvojnásobiť.

Pozitívnou správou je zníženie vekovej hranice ľudí, ktorí majú nárok na 50-percentné zníženie daní zo súčasných 70 rokov na 62. Podľa autorov návrhu sa toto zníženie týka 32 percent obyvateľov Bratislavy. Hlavné mesto predpokladá, že mesto by na základe zvýšenia daní z nehnuteľností zvýšilo svoj príjem o 7 miliónov eur, z čoho Dúbravke by sa mohlo vrátiť okolo 250 tisíc eur.

Obyvatelia Dúbravky by tak po novom mali platiť 0,78 eura za 1 meter štvorcový podlahovej plochy bytu.

„Čakali sme na zamestnancov Magistrátu, ktorí by zámery mesta priamo na zastupiteľstve vysvetlili, ale neprišli,“ uviedol Zaťovič.

Poslanci Dúbravky chcú pripraviť pripomienkový materiál a prerokovať ho na mimoriadnom zastupiteľstve. „Zvýšenie daní sa nám zdá neadekvátne, vzhľadom k tomu, čo môže samospráva z prostriedkov, ktoré sa k nám naspäť dostanú, spraviť. Bratislava je finančne poddimenzovaná a to je hlavný problém,“ vyjadril sa Martin Zaťovič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM