Nikola Richterová Rôzne

Združenie My sme mesto zverejnilo svoje návrhy: Bezpečnosť majú zvýšiť špeciálne kódy na pouličných lampách

Nájdite v meste body alebo situácie, o ktorých si myslíte, že nefungujú, či majú potenciál byť prínosnejšie – aj takto ľudí i odborníkov vyzývajú organizátori projektu Mestské zásahy. V Bratislave tak chcú úradníkom ukázať, ako sa dajú veci zmeniť k lepšiemu.

Ilustračný obrázok k článku Združenie My sme mesto zverejnilo svoje návrhy: Bezpečnosť majú zvýšiť špeciálne kódy na pouličných lampách
Zdroj: TASR

Viac než 70 zlepšovacích návrhov zozbierali organizátori z občianskeho združenia My sme mesto za necelé tri mesiace. Návrhy prišli od architektov, študentov, ekonómov, diplomatov, vinárov i firiem.

„Zaujímajú nás nápady odborníkov z rôznych oblastí – od právnikov až po ľudí, ktorí sa zaoberajú infraštruktúrou a technologickými riešeniami pre mestá,“ vysvetľuje Matúš Vallo, jeden z organizátorov projektu a spolutvorca pôvodného konceptu, ktorý sa zrodil v roku 2008.

Žiadaná je protihluková stena, či priestor pre voľný čas

Medzi doposiaľ predloženými návrhmi na vylepšenie Bratislavy sú podľa združenia napríklad vybudovanie protihlukovej steny na Brnianskej ulici v smere do centra, pretvorenie bývalého lunaparku na priestor pre trávenie voľného času či vytvorenie snežného ihriska z pozvážaného snehu počas zimy.

Aby dostali zdravotne postihnutí navigátor verejných parkovacích miest či aby boli pouličné lampy vybavené QR kódmi, ktoré by uľahčili nahlasovanie porúch verejného osvetlenia i poslúžili na lepšiu orientáciu občanov v krízových situáciách – aj to sú ďalšie nápady, ktoré združeniu prišli.

Jednoduchšia práca pre záchranné a bezpečnostné zložky

„Pri volaní na tiesňovú linku 112 ľudia často nevedia presne určiť svoju polohu, čo komplikuje prácu záchranným i bezpečnostným zložkám. Ak by boli stĺpy osvetlenia vybavené QR kódmi a operátor by mal prístup do databázy stožiarov, stačilo by mu pre zlepšenie lokalizácie vyzvať volajúceho, aby podišiel k najbližšej lampe a zosnímal QR kód,“ vysvetľuje firma, ktorá s nápadom prišla.

Záujemcovia môžu prihlásiť svoj nápad do 10. marca na stránke www.mestskezasahy.sk. Verejnosť sa s vybranými návrhmi zoznámi v apríli na výstave v bratislavskej Starej tržnici.

Za posledných sedem rokov projekt Mestské zásahy postupne zavítal do 11 miest na Slovensku a v Česku, v ďalších štyroch sa pripravuje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM