Správy

Zdravotnícka technika v štátnych nemocniciach je často stará a kazí sa

Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) ukázala, že v univerzitných a fakultných nemocniciach má takmer štvrtina drahej zdravotníckej techniky viac ako 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotnícka technika v štátnych nemocniciach je často stará a kazí sa
15
Galéria

Kontrolný úrad sa zameral na techniku nad 200-tisíc eur. Deväť štátnych nemocníc jej malo ku koncu minulého roka 218 kusov.

„Viac ako polovica tejto techniky už bola odpísaná a takmer štvrtina z nej bola v prevádzke viac ako 17 rokov, pričom bola obstaraná pred rokom 1999, čo má za následok vysoké náklady na opravu. Napríklad oprava starého CT zariadenia sa pohybovala v rozpätí 400 až 750-tisíc eur,“ píše sa v správe NKÚ.

Zastaraná technika v bratislavskej nemocnici

Najvypuklejšie situáciu so starou technikou cítiť v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku. Technika je tam „zastaraná“ na 84 percent. Prístroje pre poruchy nefungovali najdlhšie. RTG prístroje tam boli napríklad nefunkčné od 240 do 339 dní. UNB dlhodobo poukazuje na investičný deficit do technológií, ktorý sa zvýrazňuje nemožnosťou čerpať eurofondy.

„Zastarané prístrojové vybavenie znemožňuje efektívnejšie využitie, ktoré sa zhoršuje častými poruchami. Veríme, že podstatnú časť problémov vyrieši výstavba novej univerzitnej nemocnice, dovtedy je však potrebné cielene investovať aj do súčasných nemocníc a modernizovať ich tak, aby fungovali naďalej,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Eliášová. O investičných finančných prostriedkoch aktuálne UNB rokuje aj s ministerstvom zdravotníctva.

Čítajte aj: OBRAZOM: Čo najviac páli pacientov bratislavských nemocníc?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM