Nina Táborská Samospráva

Zdravotne ťažko postihnutí občania by mali dostať dodatočnú extra zľavu na cestovnom

Na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční už vo štvrtok, bude zrejme rušno. Poslanci sa budú zaoberať viacerými témami, ktoré v poslednom čase rezonujú u všetkých Bratislavčanov. Na program bude aj návrh dodatočnej zľavy pre ZŤP na cestovnom.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotne ťažko postihnutí občania by mali dostať dodatočnú extra zľavu na cestovnom
Zdroj: Dnes24.sk

Klub pre Bratislavu predloží už zajtra návrh uznesenia na schválenie dodatočnej extra zľavy pre ťažko zdravotne postihnutých občanov. Podľa Martina Borguľu, poslanca mesta a predseduKlubu pre Bratislavu, by dodatočnú zľavu mali získať aj darcovia krvi a účastníci protifašistického odboja.

K zmene tarifných podmienok dochádza v súvislosti s postupným zavádzaním Integrovaného dopravného systému (IDS) v Bratislavskom kraji. Už v roku 2012 bolo mestským zastupiteľstvom schválené zjednotenie tarifných podmienok a pre držiteľov preukazov ŤZP bola navrhnutá zľava vo výške 50 percent z cestovného, čím mala byť zrušená dovtedajšia bezplatná MHD v hlavnom meste.

Uznesenie, ktoré bolo vtedy schválené, nikdy nevstúpilo do platnosti, bolo odložené až do spustenia 3. etapy IDS. Tá sa práve teraz blíži, je naplánovaná na 1. november 2015.

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v júni poslanci v rámci materiálu o zavedení 3. etapy IDS schválili aj zrušenie bezplatnej MHD pre ŤZP, darcov krvi a protifašistických odbojárov. Podľa Borguľu sa tak skôr nedopatrením, keďže poslanci neboli upozornení na to, že uvedený materiál obsahuje aj časť o zmenách vo výške cestovného pre uvedené kategórie občanov.

Prečítajte si viac tu: Zrušenie bezplatného cestovania v MHD: Prečo si zdravotne ťažko postihnutí majú platiť?

Po tom, čo sa zdvihla vlna nevôle zo strany viacerých poslancov, ale predovšetkým zo strany verejnosti, chce vedenie mesta predložiť na štvrtkové rokovanie zastupiteľstva materiál, podľa ktorého by držitelia preukazov ŤZP mali dostať dodatočnú extra zľavu vo výške 80 percent zo zľavneného predplatného cestovného lístka v rámci IDS.

„Vítam túto iniciatívu pána primátora a verím, že týmto krokom aspoň čiastočne odčiníme naše rozhodnutie o zrušení bezplatnej MHD. Som však prekvapený, že v materiáli sa hovorí o dodatočnej zľave len pre zdravotne ťažko postihnutých. Ďalšie skupiny občanov – darcovia krvi a účastníci protifašistického odboja, ktorým bola taktiež zrušená bezplatná MHD, v materiáli vôbec nie sú spomínaní,“ povedal Martin Borguľa.

Extra zľava 80 percent by platila v rámci IDS v zónach 100 + 101, teda na území hlavného mesta. Dostať by ju mali držitelia preukazu ZŤP s trvalým pobytom v Bratislave.

„Na zasadnutí zastupiteľstva budem hlasovať za to, aby bol uvedený návrh na získanie extra zľavy rozšírený a vzťahoval sa aj na darcov krvi a účastníkov protifašistického odboja,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Prečítajte si tiež: Zdravotne ťažko postihnutí sa nevzdávajú: Za zrušenie bezplatného cestovania MHD bojujú petíciou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM