Zdravie chutí a je ružové! Vychutnajte si týždeň nórskeho lososa
Viete, že svet pozná lososové sushi nie vďaka Japoncom, ale Nórom? A že losos je stelesnením zdravia aj krásy a navyše delikátne chutí? Aj preto je tu od 2. do 9. decembra Týždeň nórskeho lososa, ktorý v sebe skrýva všetko: dobré zdravie, dokonalý vzhľad a ešte aj more chutí ...
Nórsky losos nie je len taká obyčajná ryba. Je to mimoriadne zaujímavý živočích spôsobom života, aj jeho profitom pre človeka. Nielen preto je rybou číslo jeden na tanieroch po celom svete – denne sa servíruje neuveriteľných 14 miliónov porcií. Nórska vláda sa však postarala a stále výnimočne dbá o to, aby ich exportný poklad žil v dokonalom súlade s prírodou a aby jeho lovenie v žiadnom prípade neohrozilo počty jedincov. Lebo keby svet prišiel o nórskeho lososa, prišiel by bez preháňania o vzácny dar prírody.
Fascinujúca ryba
Životný kolobeh lososa je doslova fascinujúci. Svetlo sveta uzrie pod
kryštálovo čistou hladinou nórskych riek, kde žije, kým nepriberie dosť
na to, aby zvládol púť do mora. Tam potom v slanej vode ďalej priberá –
za mesiac sa dokáže zväčšiť aj o kilo ružovo-oranžového mäsa plného
dobrého tuku. Pribrať je pre lososa doslova otázka prežitia. Pretože keď
pohlavne dospeje, nadíde čas, aby sa vydal na dlhú púť späť do sladkej
vody rodnej rieky. Neraz sa plaví proti prídu tisícky kilometrov a nemá
problém vyskočiť do úctyhodnej výšky, aby prekonal akékoľvek prekážky.
Fascinujúce je aj to, že na púti za stvorením ďalšej generácie neprijíma
potravu. Keď samička dorazí na „miesto činu“, na dne rieky vyhĺbi
diery, kam nakladie vajíčka, samec ich oplodní, samička zahrabe a o pár
týždňov sa vyliahnu malé rybky, ktoré budú pokračovať v tomto
unikátnom kolobehu lososieho života. Nórske lososy, na ktorých chov
dôsledne dbá Nórska vláda, však žijú po väčšinu svojho života
v špeciálnej vodnej farme v studenej čistej vode z nórskeho pobrežia
alebo fjordu. Majú kratší životný cyklus, ktorý však kopíruje život
v divočine.
Vzácna potravina
Viete, prečo je losos ružový? Farbivá xantofyl, astaxan a karotén sa do
jeho tela dostávajú potravinovým reťazcom cez kôrovce a planktón. Čím je
mäso červenšie, tým je tučnejšie a teda lepšie. Ako jediná potravina na
svete má dokonale vyvážený pomer zdravých proteínov, morských
omega-3 mastných kyselín, vitamínov D a B12, jódu a selénu. Kto si
pravidelne dopriava nórskeho lososa, ten nemá problém s nadváhou, zlou
pleťou ani lámavými vlasmi. Omega-3 mastné kyseliny sú totiž účinné
napríklad proti akné, nakoľko stabilizujú hormóny, ktoré tvorbu vyrážok
vyvolávajú. Nedostatok mastných kyselín na človeku okamžite vidno –
prezradí ho suchá pokožka, lámavé vlasy a nechty, boľavé kĺby, únava
či problémy s kardiovaskulárnymi chorobami. To všetko sú náznaky, že
by mal do svojho jedálnička zaradiť nórskeho lososa. Aj malý kúsok stačí
na doplnenie látok dôležitých pre krásu, zdravie a duševnú silu. Filety
z lososa sú ideálne aj pri redukčnej diéte, pretože v ňom chýbajú
sacharidy a sto gramov mäsa má iba 138 kalórií. Dlhý zoznam plusov sa tu
však rozhodne nekončí.
Krásni ako ryba
Aj keď ryby nie sú práve symbolom krásy, z nórskeho lososa opeknieť
môžeme. Vďaka obsahu astaxantínu, karotenoidu – až 10-krát
účinnejšiemu ako beta-karotén -a až 100-krát účinnejšiemu ako vitamín
E, pomáha chrániť bunky pred predčasným starnutím. V kozmetickom
priemysle sa hojne využíva tzv. transdermálny rybí kolagén, ktorý sa
získava z kože lososa. Ako aktívna gélová maska na tvár a krk dokáže
pleť nádherne vyhladiť, hydratovať a redukovať nedokonalosti od malých
jaziev cez rozšírené žilky až po ekzémy. Rozmer molekuly tohto kolagénu
je menší ako ľudské póry, látka sa preto na rozdiel od množstva iných
dostáva hlboko do kože.
Ružové zázraky
Keď si najbližšie objednáte lososové sushi, spomeňte si, že v tomto
tradičnom japonskom jedle majú prsty – a či skôr ryby – Nóri.
V 80-tych rokoch minulého storočia vyslala severská vláda do krajiny
Vychádzajúceho Slnka delegáciu, ktorá mala presvedčiť najlepších sushi
majstrov, aby kopčeky ryže skúsili skombinovať s lososom. Misia sa vydarila
a dnes je nórsky losos celosvetovo najobľúbenejšou sushi rybou. Preto je
vysoko pravdepodobné, že aj ten váš kúsok bude pochádzať z čistých
vôd nádherných fjordov alebo pobreží Nórska, kde nórsky losos voľne
žije. Ďalší dôvod, prečo je nórsky losos taký populárny po celom svete,
je jeho všestrannosť a široká variabilita. „Losos je vynikajúce
jedlo – dá sa totiž pripraviť na množstvo spôsobov, nielen varený, ale
aj pečený, údený, grilovaný, surový, či na pare… Okrem toho sa hodí do
každej kuchyne, či už ázijskej, japonskej, mediteránskej, ale aj tej
vašej, slovenskej,“ hovorí známy nórsky šéfkuchár Danièl Rougè
Madsen, ktorý pracoval vo viacerých reštauráciách ocenených Michelinskou
hviezdou, ale aj s Gordonom Ramsayom a dopĺňa: „Jediné, čo by som však
Slovákom odporúčal, je nebáť sa ho zaradiť častejšie do svojho
jedálnička a nepripravovať ho pri vysokých teplotách a príliš dlho.“
Práve jeho rôzne variácie si budú môcť teraz dopriať aj Slováci a to
v rámci Týždňa nórskeho lososa, ktorý u nás organizuje veľvyslanectvo
Nórskeho kráľovstva spolu s Norwegian Seafood Council. Každý, kto od
2. do 9.decembra navštívi predajne METRO, bratislavský hotel Sheraton či
japonskú reštauráciu Benihana zistí, že nech si ho pripravíme akokoľvek,
bude vždy lahodný. To všetko robí z nórskeho lososa ideálnu rybu pre
zdravie a krásu všetkých – malých aj veľkých.
Viac informácií o nórskom lososovi a jeho pozitívnych účinkoch nájdete aj na http://en.seafood.no/, http://nifes.no/…eat-seafood/ alebo na eva.soucova@mcc.sk, 0948 268 368.